Foto:N1

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) prijavljeno je 7.512 nezaposlenih, čije obrazovanje odgovara profilu prosvetnih radnika, a skoro 80 odsto od tog broj čine žene, saznaje Nova.rs u toj službi. Potvrđeno nam je, da prosvetni radnici, pre zaposlenja, na Birou čekaju u proseku 37 meseci, što je okruglo tri godine.

Nedavno je ministar prosvete Branko Ružić najavio da će u osnovnim i srednjim školama biti raspisan konkurs za 2.863 radna mesta za nastavni i nenastavni kadar.

Ovo bi svakako bila dobra vest za 7.512 nezaposlenih koji su na evidenciji NSZ, ali je u praksi situacija potpuno drugačija.

O tome je za Nova.rs govorio dugogodišnji prosvetni sindikalac Milan Jevtić, koji je istakao da raspisivanje konkursa ne znači i otvaranje novih radnih mesta po školama, već da će na tim konkursima posao dobiti nastavnici i profesori, koji, kako je rekao, već godinama rade na određeno vreme.

Jevtić je ukazao da se srpska prosveta suočava sa ,,opasnom nestašicom kadra’’, te da će taj problem eksalirati u skorijoj budućnosti.

Skola ucenici djaci ucionica
Škola Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prema njegovim rečima, najveći deficit oseća se u nastavi matematike, fizike i informatike, ali su, kako je dodao u problemu i stručne škole zbog nedostatka profesora inženjerskog obrazovanja.

Na evidenciji NSZ najviše nezaposlenih iz društvenih nauka

Nova.rs je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje proveravala kakva je situacija ,,u brojevima’’ kada su u pitanju nezaposleni prosvetni radnici i koliko dugo u proseku čekaju na zaposlenje.

U odgovoru koji nam je dostavljen, navode da nezaposleni iz grupe Vaspitanje i obrazovanje svih nivoa kvalifikacija, na posao u proseku čekaju 37 meseci, kao i da je najviše nezaposlenih među vaspitačima i nastavnicima iz društveno-humanističkih oblasti.

Prema preseku od 30. novembra ove godine, na evidenciji je ukupno 7.512 (6.001 žena) nezaposlenih koji poseduju kvalifikacije iz oblasti Vaspitanja i obrazovanja.

Razvrstano prema grupama, struktura nezaposlenih prosvetnih radnika je sledeća:

biotehnička struka – 10 nezaposlenih (8 žena)
prirodno matematička struka – 294 (203 žena)
tehničko-tehnološka struka – 58 (29 žena)

vaspitači i nastavnici društveno-humanističke oblasti – 7.150 (5.761 žena).

Prema trenutnim podacima, ,,skidanju’’ sa evidencije može da se nada samo 136 nezaposlenih.

U najnovijoj publikaciji ,,Poslovi’’, koju izdaje NSZ, raspisani su konkursi za 102 radna mesta, za nastavnike matematike, srpskog, engleskog, fizičkog i nastavnike razredne nastave, kao i 34 slobodna radna mesta za nenastavno osoblje.

Foto: Shutterstock

U NSZ za Nova.rs navode da do posla u prosveti najbrže dolaze profesori matematike, fizike, hemije, informatike i opštetehničkog obrazovanja, kao i profesori mašinske, elektrotehničke i računarske grupe predmeta,

Kada su u pitanju jezici, na zaposlenje najkraće čekaju profesori nemačkog i engleskog jezika.

U ovoj službi podsećaju su oni samo posrednici između poslodavaca i nezaposlenih lica, te da od 2009. godine, kada je i zvanično prestala da važi obaveza poslodavaca da prijavljuju svako slobodno radno mesto, nemaju uvid o ukupnoj potražnji na tržištu rada po svim oblastima, pa tako i u prosveti.

Kako su naveli, Nacionalna služba za zapošljavanje je u skladu sa svojim ovlašćenjima, od 1. januara ove godina, pa zaključno sa 30. novembrom, na osnovu iskazanih potreba poslodavaca, raspisala konkurse za 1.778 slobodnih radnih mesta u oblasti vaspitanja i obrazovanja.

BONUS VIDEO: Prosvetari (ni)su plaćeni za posao iz ljubavi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar