Foto: Shutterstock/bibiphoto

U četiri srednje škole u Srbiji trenutno postoji smer Tehničar operativne forenzike.

Tim povodom gošće u emisiji „Mi danas“ bile su dr Ana Branković i Tanja Mikić Nikolić, direktorka Prehrambeno-hemijske škole u Nišu, koje su govorile o uticaju pojedinih krimi serija i filmova na studente i đake koji se sve češće opredeljuju za ovaj smer.

„Smer je osnovan 2014. godine i tada je upisana prva generacija. Mi smo u međuvremenu reakreditovali smer u saradnji sa MUP-om prateći njihove potrebe, tako da smo uneli neke izmene i čak uključili kurs za Kriminalističkog tehničara, tako da naši studenti čim završe studije mogu da počnu da rade u MUP-u“, rekla je dr Ana Branković sa Kriminalističko-policijskog univerziteta i dodala da u praksi ne izgleda sve kao u serijama.

Kako je istakla, zadatak im je da im pokažu da nije sve kao u seriji.

Pokušavamo i na fakultetu, ali i u srednjim školama da objasnimo da ne može jedna osoba da ide da hapsi, nosi pištolj, radi u labarotoriji i da ide na mesto događaja, već da to rade različiti ljudi, rekla je Branković.

Ona je istakla da pored laboratorije, forenzičari rade i na terenu i to su operativni forenzičari koji obavljaju uviđaj, prikupljaju dokaze, i onda ih nose u laboratoriju na obradu.

„Međutim, oni moraju da imaju dovoljno znanja da bi znali šta sve treba da prikupe i šta može da bude trag. Došli smo do toga da je sada trag i polenovo zrno. U zavisnosti od toga koja je vrsta polena, mi možemo da odredimo da li je telo bilo tu, da li je donešeno ili je možda sahranjeno u trenutku cvetanja biljke na osnovu polena koji nađemo u nozdrvama te osobe“, dodala je Branković u emisiji „Mi danas“ na K1 televiziji.

Prema rečima Branković, da bi se upisali na studije za forenzičare budući studenti moraju da budu državljani Republike Srbije i da imaju prebivalište barem godinu dana, i da ispunjavaju sve bezbednosne uslove za prijem u MUP.

„Takođe, moraju da zadovolje neke zdravstvene uslove. Devojke moraju da budu visoke preko 163 cm, muškarci preko 170 cm, kao i da razlika u visini i težini mora da bude 100. Polaže se prijemni ispit: hemija i matematika, od kojih je hemija eliminaciona. Moraju imati najmanje deset poena od mogućih 30“, objasnila je dr Branković, ona je dodala da im nedostaje brojnije ljudstvo, a kada je reč o opremi – imaju sve.

Nacionalni centar za forenziku je opremljen kao sve svetske laboratorije, rekla je ona.

U Nišu je 1. septembra 2020. godine osnovan prvi smer „Tehničar za operativnu forenziku“ i time je to postala treća škola u Srbiji u kojoj učenici mogu da izaberu ovaj obrazovni profil.

„Inicijativa je potekla od Zajednice hemijskih škola Srbije koja je prepoznala želju budućih učenika da se obrazuju na tom smeru. Dobili smo svu neophodnu opremu koja nam je potrebna za izvođenje nastave na smeru Tehničar za operativnu forenziku, kao donaciju Evropske unije u okviru projekta podrške srednjem stručnom obrazovanju“, rekla je Tanja Mikić Nikolić, direktorka Prehrambeno-hemijske škole u Nišu u emisiji „Mi danas“ na K1.

Ona je napomenuila da su tokom novembra i decembra učestvovali u Erasmus+ projektu, gde je 15 učenika boravilo u Španiji, a tri profesorke hemije imale su priliku da se stručno usavršavaju u školi „Selvidora Tvis“ u Sevilji.

BONUS VIDEO: Šta kaže DNK: Čije gene nose Srbi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar