Foto ilustracija: Printscreen/YouTube

U centralnoj kuhinji u kojoj se priprema hrana za sve vrtiće u Nišu, danima se oseća neprijatan miris na koji se žale zaposleni, a skoro tri nedelje ne radi ni lift za dopremanje hrane, pa se sveže namirnice nose "na ruke" i izlažu riziku od kontaminiranja, saopštilo je Regionalno povereništvo sindikata "Sloga" za jug Srbije. Ovaj sindikat u svom saopštenju poziva sanitarnu inspekciju da prekontroliše higijenske uslove u kojima se pripremaju obroci za najmlađe Nišlije, i na taj način predupredi eventualno trovanje hranom.

Regionalni poverenik sindikata „Sloga“ Dejan Ilić, za Nova.rs pojašnjava da u sindikatu imaju saznanja da se u Centralnoj kuhinji „Mladost“, u kojoj se priprema hrana za sve niške vrtiće, širi smrad iz kanalizacionih cevi, čiji se sadržaj, kako tvrdi, sliva u ventilacioni sistem i putem ventilacije ulazi u proizvodni deo kuhinje.  On dodaje i da se zbog pokvarenog transportnog lifta, sveže namirnice dopremaju kroz prostorije u kojima mogu da se kontaminiraju na više načina, te zbog toga pozivaju nadležne službe da odmah reaguju.

Ilić napominje da je o ovim nedostacima obavešteno i rukovodstvo PU „Pčelica“ u Nišu, ali da, prema njegovim saznanjima, nisu ništa preduzeli kako bi rešili probleme, te na taj način izlažu decu riziku da se zaraze hranom u vrtiću.

Foto: Privatna arhiva

Portal Nova.rs proveravao je informacije koje je saopštio ovaj sindikat. Stupili smo u kontakt sa više zaposlenih u centralnoj kuhinji, ali je samo dvoje radnika pristalo da razgovara za naš portal. Oni su zamolili za anonimnost, jer strahuju da bi iznošenjem detalja u vezi sa higijenskim uslovima u kuhinji, mogli da ostanu bez posla.

Jedan zaposleni nam je potvrdio da se od prošlog meseca, u blizini magacinskog dela objekta u kome se nalaze sveže namirnice, oseća oštar i neprijatan miris. Navodi da nikada pre nisu osetili ništa slično tome, i da su zabrinuti za lično zdravlje i zdravlje dece za koju pripremaju hranu.

„Godinama radim sa hranom i znam kako miriše trulo povrće. Ovo nije takav miris, ovo se oseća na truo leš, na crkotinu. Nismo znali odakle to dolazi pa smo svi tražili izvor smrada. Mislili smo da je negde crkla neka životinja, ali se ispostavilo da je to kanalizacija koja se sliva iz dela gde peremo sudove“, kaže ovaj zaposleni.

Foto: Privatna arhiva

Svoje tvrdnje ovaj radnik nam je potkrepio fotografijama oljuštenog plafona, koji se nalazi ispod perionice sudova i odakle navlaženi zid otpada na deo sa posudama za hranu i magacin sa namirnicama.

„Ta kanalizacija prolazi iznad prostorije za ventilaciju i neki sadržaj se sliva na ventilacione cevi. Odatle se širi smrad, oseća se u magacinu i u hodniku, a sa plafona otpada malter. Mi svi nosimo maske, ali opet strahujemo, jer radimo sa svežim namirnicama. Koliko god da mi pazimo, ne znamo da li je nešto već kontaminirano dok dođe u naše ruke“, pojašnjava nam radnik.

Ovaj zaposleni kaže da se u perionici sudova tri puta dnevno pere oko 250 termos posuda kojima se doprema hrana vrtićima i ostalo kuhinjsko posuđe, navodeći da u perionici „stalno lije voda“ i da je plafon uvek vlažan.

„Mesar na ramenima nosi juneći but i prolazi pored nas“

Od zaposlenih u centralnoj kuhinji saznajemo i da se zbog pokvarenog lifta hrana transportuje na nehigijenski način.

„Lift za namirnice je u kvaru skoro 20 dana. Viđamo mesara koji sa pomoćnikom siđe u magacin i uprti juneći but preko leđa i tako ga nosi do kuhinje da sprema hranu za decu“, kaže naš sagovornik iz centralnog objekta „Mladost“.

On objašnjava da takve scene kod zaposlenih izazivaju zabrinutost, jer je reč o svežem mesu koje lako može da se kontaminira spoljašnjim uticajem.

„Ja nemam decu u vrtiću, ali imaju moji prijatelji i poznanici. Verujte mi, ne smem ni da im kažem u kakvim uslovima pripremamo hranu. Sada je pandemija koronavirusa i svuda su pojačane mere predostrožnosti, a ovde se dešavaju takve stvari i rukovodstvo na sve to žmuri“, zabrinut je naš sagovornik.

Uprava vrtića: Znamo za problem, neprijatni mirisi su rešeni

Nova.rs je više puta pokušala da stupi u kontakt sa direktorkom PU „Pčelica“ Svetlanom Mitić, ali nam se ona nije javljala na telefon.

U službi za odnose s javnošću smo saznali da je direktorka upoznata sa uočenim nedostacima u centralnoj kuhinji „Mladost“, i rečeno nam je da je sve u vezi sa kanalizacionom mrežom „već rešeno“. Objašnjavaju da se o ispravnosti namirnica za pripremu obroka u vrtićama strogo vodi računa i da je hrana bezbedna.

Foto: Printscreen/YouTube

„Mi imamo redovne i vanredne kontole sanitarne inspekcije i svi nalazi higijenske ispravnosti namirnica su nam uredni“, kratko nam je rečeno u službi za odnose s javnošću PU „Pčelica“.

Pročitajte još:

Sa druge strane, u upravi vrtića nam je potvrđeno da je transportni lift u kvaru, uz obrazloženje da „se radi na tome“.

„To su ogromna postrojenja i popravka lifta ne može da se reši ’danas za danas’. Mi smo budžetski korisnici i postoji određena procedura za popravku takvih stvari“, rečeno nam je u PU „Pčelica“, bez detaljnijih informacija kada će lift biti popravljen.

Saznanja o higijenskim uslovima do kojih smo došli u razgovoru sa zaposlenima i u upravi vrtića se ne poklapaju, ali je činjenica da transportni lift ne radi, što otvara prostor za opravdanu sumnju radnika da je moguće kontaminiranje svežih namirnica zbog neadekvatnog transporta.

Oni apeluju na nadležne da se transportni lift što pre popravi, jer se, kako tvrde, već 20 dana osetljiva hrana doprema alternativnim putem kroz prostorije u kojima postoji mogućnost da se kontaminira.

Roditelji dece koja idu u niške vrtiće nisu zvanično obavešteni o nedostacima u centralnoj kuhinji, tako da nemaju saznanja u kakvim uslovima se priprema hrana koju njihova deca jedu.

Jovana P., majka trogodišnjeg dečaka koji ide u jedan niški vrtić, bila je vidno uznemirana kada smo od nje zatražili komentar o našim saznanjima. Ona je izjavila da tokom pandemije koronavirusa, roditelji ne ulaze u vrtiće, a sve informacije o ishrani dece, kaže, svode se na slikanje nedeljnog jelovnika koji je istaknut na ulaznim vratima.

„Sada sam zabrinuta. Ako se ispostavi da je sve to tačno, onda su naša deca izložena riziku od potencijalne zaraze. Takve stvari ne bi trebalo da se dešavaju u ustanovama koje rade sa decom“, kaže ova majka.

Predškolska ustanova „Pčelica“ ima 26 vrtića u koje je upisano oko 6.000 dece, a tokom pandemije od tog broja svakodnevno dolazi između 40 i 50 odsto upisanih.

Regionalni poverenik sindikata „Sloga“ za jug Srbije Dejan Ilić, za Nova.rs ističe da su higijenski uslovi u centralnoj kuhinji prioritet i apeluje na nadležne da u što kraćem roku saniraju sve nedostatke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare