Foto ilustracija: Printscreen/YouTube

Sindikat obrazovanja u Predškoklskoj ustanovi "Pčelica" u Nišu osudio je, kako navode, "laži iznete u vezi sa sanitarno-higijenskom situacijom u Centralnoj kuhinji 'Mladost' Javne predškolske ustanove 'Pčelica' Niš" i optužio predstavnike Sindikata Sloga da koristi decu u političke svrhe.

Sindikat obrazovanja u saopštenju poručuje da sa svojih 397 članova „ne stoji iza saopštenja sindikata Sloga u kojem je iznet niz laži, kleveta i neistina u vezi sa situacijom u pomenutoj kuhinji i kojim je uznemirena javnost i nanet ugled toj ustanovi“.

Da podsetimo, Sindikat Sloga je u petak saopštio da u centralnoj kuhinji u kojoj se priprema hrana za sve vrtiće u Nišu, danima se oseća neprijatan miris na koji se žale zaposleni, a skoro tri nedelje ne radi ni lift za dopremanje hrane, pa se sveže namirnice nose „na ruke“ i izlažu riziku od kontaminiranja. Ovaj sindikat tada je pozivao sanitarnu inspekciju da prekontroliše higijenske uslove u kojima se pripremaju obroci za najmlađe Nišlije, i na taj način predupredi eventualno trovanje hranom.

Foto: Privatna arhiva

„Zahtevamo javno izvinjenje sindikata i najoštrije sankcije članova, a naročito predsednice, jer smatramo da je nedopustivo korišćenje dece u političke svrhe. Sindikat Sloga u JPU ‘Pčelica’ nije reprezentativan sindikat i ima samo četiri člana (predsednica i još tri člana), formiran je relativno skoro u i sudeći po dosadašnjim aktivnostima, jedini cilj mu je destrukcija rada i uznemiravanje zaposlenih“ navode iz Sindikata obrazovanja.

Oni ističu da daju punu podršku direktorici Ustanove „koja je na strani zaposlenih, podržava sve naše aktivnosti u vezi sa poboljšanjem prava zaposlenih, materijalnog položaja i boljih uslova rada“.

„Ne želimo da iko više blati rad i značaj jedne od najvećih ustanova u gradu koja je u poslednje tri godine krenula krupnim koracima, unapredila rad i položaj zaposlenih i ostvarila odličnu saradnju sa svim gradskim strukturama“ ističu u saopštenju.

Rad Ustanove, kako tvrde, kontrolišu inspekcije u redovnim i vanrednim postupcima i unazad tri godine nije bilo nijedne naložene mere, a kuhinja, kako se dodaje, posluje po HASAP standardu koji podrazumeva rigoroznu internu i eksternu kontrolu.

Kontrolu hrane, radnih površina i zaposlenih, prema njihovim navodima, vrši i Institut za javno zdravlje.

Foto ilustracija: Printscreen/YouTube

Rad JPU ‘Pčelica’ Niš u vreme epidemije, kako se dodaje, pohvaljen je i na sednici Skupštine Srbije, kao i na sastancima reprezentativnih sindikata u predškolskim ustanovama sa Ministarstvom prosvete i predstavnicima Vlade Srbije.

„Iz svega navedenog zahtevamo da svi koji uznemiravaju javnost, iznose laži i klevete, a naročito koriste decu u političke svrhe odgovaraju pred nadležnim organima. Direktorici JPU ‘Pčelica’ poručujemo da nastavi da radi kao i do sada, da se bori za prava i bolji položaj zaposlenih, da iznad svega obezbedi bezbedno okruženje deci i da se ne obazire na reči pojedinaca koji, zarad sitnih političkih interesa, podrivaju i ruše sve dobro u koji žele da idu prema ponoru, a ne uzlaznom linijom“ zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar