Podeli
Foto: Profimedia.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je Konferenciji univerziteta Srbije dopis kojim su svim univerzitetima upućene preporuke za postupanje u okolnostima širenja koronavirusa, kojima se predlaže rad sa studentima u manjim grupama.

U dopisu se podseća da su zbog pojave koronavirusa zabranjena javna okupljanja u zatvorenom prostoru sa više od 100 ljudi i napominje da je, ukoliko su grupe za predavanja veće od tog broja, potrebno reorganizovati nastavu i formirati više manjih grupa.

Takođe, potrebno je razmotriti mogućnost odlaganja planiranih ekskurzija, programa razmene i studijskih putovanja u inostranstvo.

Do odlaganja, kako se navodi, može doći ukoliko je planirano da se putovanja realizuju u područjima u kojima je izbila ta respiratorna infekcija, a zvanični državni organ izdao preporuku da se u ta područja ne putuje.

U skladu sa zdravstvenim preporukama koje ustanove primenjuju radi sprečavanja širenja infekcije, potrebno je redovno održavanje prostora visokoškolskih ustanova.

To, kako se navodi, podrazumeva provetravanje amfiteatara, vežbaonica, kabineta i svih prostorija u kojima borave studenti i profesori, redovno pražnjenje korpi za otpatke koristeći rukavice, pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa, redovno snabdevanje sapunom toaleta, učionica i vežbaonica.

Takođe, podseća se na izdavanje preporuka studentima i zaposlenima na univerzitetima da redovno peru ruke, da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama i da se preporuke o preventivnim aktivnostima postave na sajtove fakulteta.