Jovanka Atanackovic
Jovanka Atanacković Foto:Insajder Video

Unutrašnja kontrola EPS zaključila je u izveštaju, u koji je Insajder imao uvid, da se kolaps u termoelektrani “Nikola Tesla” desio zbog sabotaže. Na osnovu tog izveštaja podnete su dve krivične prijave, i to protiv radnika. Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković je, gostujući u emisiji Marker na Insajder televiziji, rekla da ne može da prihvati da su krivi rudari i istakla da je odgovornost na rukovodstvu EPS-a.

„Ukoliko je nerad sabotaža, mi prihvatamo da je bila sabotaža“ rekla je Atanacković i dodala da su za incident u TENT-u optuženi zaposleni da bi se rukovodstvo aboliralo.

„Zaposleni su radili svoj posao, rudari su lopatama vadili blato iz kotlova i spasili sistem. Rukovodstvo je loše radilo“.

Atanacković je istakla i da ne zna šta je unutrašnja kontrola EPS-a i zašto ukoliko postoji nije reagovala ranije i obavestila javnost da kopovi nisu spremni za zimsku sezonu.

Na osnovu izveštaja unutrašnje kontrole EPS-a podnete su krivične prijave protiv radnika za izazivanje opšte opasnosti i materijalnu štetu koja se tek utvrđuje. U izveštaju se navodi da je cilj bio „ rušenje kredibiliteta rukovodstva JP EPS.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković rekla je za Marker da će konačnu reč o tome ko je odgovaran za kolaps u termoelektrani „Nikola Tesla“ dati policija i BIA. Ona je navela da je Ministarstvo podnelo krivične prijave protiv Milorada Grčića, zbog vršenja dužnosti direktora EPS iako mu je po zakonu istekao mandat kao i zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru.

Na pitanje o odgovornosti Ministarstva energetike za nekoliko uzastopnih havarija, Atanacković je navela da je Ministarstvo proteklih godinu dana radilo svoj posao i postavljalo pitanja.

“Nije posao Ministarstva da loži kotlove, da ide da kopa ugalj i da proverava kvalitet. Tačno se zna šta radi Ministarstvo. Mi vodimo računa o energetskoj bezbednosti I stabilnosti ove zemlje. Zato smo još u aprilu organizovali radnu grupu za sigurnost snabdevanja gde smo od početka proveravali svaki izveštaj. Vi ne možete u startu znati da vas direktor laže”.

Celu emisiju Marker pogledajte OVDE.

BONUS VIDEO: Protest radnika EPS-a – Dosta nam je Grčićeve torture, idemo na posao kao na streljanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare