Zorana Mihajlović i Milorad Grčić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Verujem da će građane mnogo više koštati pogubne odluke Zorane Mihajlović nego bilo koji potez rudara „Kolubare” i „Kostolca”, rekao je v.d. direktora Elektroprivede Srbije Milorad Grčić povodom izjave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da je šteta od štrajka u Kolubari pola miliona evra.

U saopštenju dostavljenom medijima Grčić navodi da rudari imaju pravo na obustavu rada.

„Po zakonu, rudari imaju pravo na štrajk i obustavu rada na 16 sati, a u slučaju protesta upozorenja u Kaleniću rudari nisu radili samo od 7 do 13 časova i nije bila ugrožena proizvodnja uglja i električne energije. Uvek ću stati na stranu rudara, jer oni i kada štrajkuju rade više u korist Srbije nego pojedinci koji samo štancuju izjave i rade za uvozne lobije“, rekao je Grčić idodao da veruje da će građane mnogo više koštati pogubne odluke Zorane Mihajlović nego bilo koji potez rudara „Kolubare” i „Kostolca”.

„Podsećam Ministarstvo rudarstva i energetike da je još 2018. godine Vlada Srbije formirala radnu grupu za realizaciju projekta izgradnje TE „Kolubara B“. Na osnovu te odluke EPS je krenuo u realizaciju projekta. Napominjem da je projekat bio u skladu sa preuzetim i budućim obavezama Srbije u oblasti energetike i zaštite životne sredine, te nema nijednog razloga da ovaj projekat bude izbačen iz investicionog plana. Takođe, 5. februara 2020. godine Ministarstvo rudarstva i energetike je donelo i rešenje o obrazovanju projektne grupe za vođenje pregovora o ugovoru za realizaciju izgradnje TE „Kolubara B“ i dobijena je saglasnost za ulazak u pregovore sa potencijalnim kineskim ponuđačem. Međutim, ministarka Zorana Mihajlović je odlučila da za jedan dan promeni sve odluke i Vlade Srbije i ministarstva bez ikakvih prethodnih analiza i konsultacija. Kao da je država za sebe od koje počinje sve. A verujem da nije“, kaže Grčić.

Jovan Despotović i Milorad Grčic; FOTO: EPS

On je naveo da javnost mora da zna istinu da je TE „Kolubara B“ zamena za termo kapacitete građene 1970. godine i kasnije, koji će uskoro morati da se gase. JP EPS od 2024. godine ostaje bez mogućnosti proizvodnje bazne električne energije, zbog preuzetih obaveza naše zemlje prema Evropskoj uniji.

„Povlače se iz rada TE „Kolubara A“ i TE „Morava“ ukupne snage 324 MW, postrojenja za odsumporavanje na svim termo blokovima dodatno umanjuju proizvodnju električne energije za 120 MW, a za potrebe toplodalekovoda ka Novom Beogradu, umanjuje se za dodatnih 160 MW. Zato nam je potrebna TE „Kolubara B”, jer je efikasnija, ima manju emisiju CO2 i ima samo 350 MW. Građani Srbije treba da znaju šta bi bile posledice obustavljanja projekta i brze dekarbonizacije Srbije. Bili bismo jedni od retkih zemalja sa dekarbonizacijom elektroenergetskog sektora u većem procentu nego što EU zahteva za svoje članice, izgubili bismo nekoliko desetina hiljada radnih mesta i u EPS i ostalim pratećim kompanijama u Srbiji. Ono što je za građane najvažnije je da bi došlo do skoka cena električne energije zavisno od količine uvoza. Viša cena struje odrazila bi se i na konkurentnost srpske privrede, a Srbija bi postala elektroenergetski zavisna“, objašnjava Grčić.

Dodaje da Srbija ne može da se odrekne uglja u potpunosti u ovom trenutku jer ćemo se na taj način odreći energetske nezavisnosti.

Despotović: Strateške odluke se ne donose preko noći

U saopštenju je data i reakcija Jovana Despotovića, predsednika Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije”, povodom današnje izjave Zorane Mihajlović da ministarstvo obustavlja dalju gradnju TE „Kolubara B”.

„Strateške odluke u elektroenergetskom sektoru ne donose se preko noći i zato je neophodno što pre rešiti aktuelno pitanje gradnje termoelektrane „Kolubara B”. EPS je sve korake sprovodio u skladu sa odlukama Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike“, rekao je

U saopštenju dostavljenom medijima, navodi se da Despotović kaže da je Ministarstvo energetike zaobišlo Nadzorni odbor EPS pri donošenju ove strateške odluke i da članovi NO u ovom periodu treba maksimalno da se uklјuče u sagledavanje pravca razvoja EPS-a u budućnosti.

„Moram da napomenem da tačka o „Kolubari B” nije povučena sa sednice, kako tvrdi ministarka, već je NO informisan o statusu projekta i dopisu potpredsednice Vlade Srbije i za tu tačku nije ni bilo predviđeno glasanje“, rekao je Despotović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare