Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC, Vesna Lalić

Dugo se čekalo da Milorad Grčić podnese ostavku na čelno mesto u Elektroprivredi Srbije, koja je usledila nakon niza katastrofalnih havarija, a u poslednjoj je stradala mašina vredna skoro 20 miliona evra. Računica koju izvode ekonomisti pokazuje da je zbog proizvodnog kolapsa i uvoza struje po nepovoljnim uslovima, realno očekivati da finansijski gubitak EPS-a u ovoj sezoni bude oko milijardu evra, što znači da će u proseku svako domaćinstvo morati za struju tokom ove godine da plati još oko 400 evra.

Za vreme Grčića, pored mašina, stradali su poslovanje, reputacija i vrlo verovatno budućnost EPS-a, koji je u poslednja dva meseca pokazao da predstoji velika borba za opstanak ovog nekada velikog giganta.

Grčić je u oproštajnom pismu kao krivca za probleme u ovom javnom preduzeću označio resornu ministarku Zoranu Mihajlović.

Mića, kako ga iz milošte zove Vučić, otišao je iz EPS-a, ali su ostali problemi koje će generacije pokušati da reše.

Dušan Nikezić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Finasijske posledice, koje deluju zabrinjavajuće, za „Novu“ sumira ekonomista Dušan Nikezić.

– Zbog proizvodnog kolapsa i uvoza struje po nepovoljnim uslovima, realno je očekivati da finansijski gubitak EPS-a u ovoj sezoni bude oko milijardu evra, što znači da će svako domaćinstvo u Srbiji dobiti dodatni račun za struju od 400 evra. Da situacija bude još gora, ovo se dešava u vreme kada sve energetske kompanije ostvaruju fantastične rezultate, pa čak u nekim zemljama planiraju da im zbog toga naplate ekstraprofit. Ovaj problem nije od juče, pošto EPS već tri godine zaredom ostvaruje gubitak, dok, recimo, hrvatski HEP beleži stabilan nivo dobiti od 200 miliona evra, mađarski MVM 150 miliona evra, a češki ČEZ čak 800 miliona evra godišnje – objašnjava Nikezić, koji je šef odbora Stranke slobode i pravde (SSP) za ekonomiju.

Konstatuje da kada imate stručne rukovodioce, redovno investirate i održavate sistem, onda nema havarija, koje su upravo obeležile Grčićevo bivstvovanje na mestu vršioca dužnosti direktora EPS.

– A kada imate situaciju da EPS godinama investira manje od amortizacije, a istovremeno svake godine preko 100 miliona evra ode firmama bliskim vlasti, onda je logično da se sistem raspada i havarije dešavaju na nedeljnom nivou – navodi ekonomista.

Pribojava se da se odlaskom Grčića, nakon njegove šestogodišnje vladavine, ništa krupno neće promeniti.

– Vučić će umesto njega postaviti nekog novog Grčića, kao što je postavio Zorana Babića u „Koridore“, Zorana Đorđevića u „Poštu“, Jorgovanku Tabaković u NBS… ili, u krajnjoj liniji, kao što je postavio Anu Brnabić na najodgovornije mesto u državi. Taj model nestručnog rukovođenja i nemilosrdnog isisavanja para preko partijskih firmi razorio je iznutra EPS i sve druge velike sisteme i institucije u zemlji – konstatuje Nikezić.

Utisak nedelje
Dragoslav Ljubičić Foto:Nova S

Radnik Termoelektrane „Nikola Tesla“ i predstavnik Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Dragoslav Ljubičić kaže za „Novu“ da je najveća šteta koja je napravljena odlazak ljudstva iz ove firme, jer je najmanje 100 kvalitetnih inženjera napustilo EPS.

– Ne postoji ni matematička niti bilo koja druga operacija koja bi mogla da utvrdi nivo štete nastao pod Miloradom Grčićem. Sve nekako može da se sanira, i tehnološki i finansijski, ali onaj ljudski potencijal, koji je izgubljen, to nikada nećemo moći da nadoknadimo. Najbolji inženjeri napustili su EPS i bojim se da ćemo tek videti rezultate te štete – naglašava Ljubičić.

Dodaje da je drugi veliki problem to što je EPS kao kompanija izgubio na značaju.

– Taj brend, koji je nekada bio prepoznatljiv, sada je izgubio na značaju. Cela priča počela je 2012. godine, kada su građani abolirali kupovinu diploma predsednika Tomislava Nikolića, pa je postalo u javnom životu normalno da se kupuju diplome. Zbog svega toga, EPS je napustilo minimalno 100 inženjera, koji nisu više mogli da gledaju ovakvu nestručnost. Sa druge strane, postoji oko 500 katastrofalnih inženjera, koji donose više štete nego koristi – ističe Ljubičić.

Ponavlja da je teško reći kolika je finansijska šteta pričinjena u EPS-u tokom poslednjih godina.

– Nemamo detalje uvoza i izvoza, šta je pozajmljeno, gde su se nabavljale stvari. Teško je zaista sada reći koliko smo izgubili za sve ove godine – zaključuje.

Bonus video: Vučić u Novoj Varoši predlaže Grčiću da od Nove godine radi nešto drugo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare