Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović, odgovarajući na pitanje Nova.rs zašto se ta institucija ne oglašava povodom hapšenja naše koleginice Ane Lalić, navodi da to nije njihov posao. On je pozvao naš portal da se zvanično obrati Ministarstvu kako bi sagledali na koji način mogu da pomognu.

Dan nakon što je privedena novinarka portala Nova.rs Ana Lalić, na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, u Sektoru za informisanje i medije, pod odeljkom „Aktuelnosti“ poslednja vest je od 28. februara, kada se državni sekretar Aleksandar Gajović sastao sa francuskim atašeom za kulturu i urednicima „Le Mond Diplomatique“.

Ministarstvo kulture i informisanja se uopšte nije oglašavalo povodom hapšenja novinarke.

„Mi se nikada ne oglašavamo ovim povodima“, rekao je Gajović za Nova.rs, upitavši nas da li znamo šta je posao i čime se bavi Ministarstvo kulture i informisanja.

„Mi se bavimo normativom i zakonima i gledamo kako se medijski zakoni sprovode. Ne komentarišemo da li je neko uhapšen ili nije. Time se bave udruženja. Mi smo tu ukoliko neki mediji prekrši zakon i onda reagujemo onim alatom koji nam je dozvoljen i koji imamo u rukama“, objašnjava on.

Na pitanje da li je posao Ministarstva da se bavi slučajevima u kojima se zakon na neadekvatan način primenjuje na novinarima, Gajović je odgovorio pitanjem – „čije je to tumačenje, vaše?“

„Meni to kao državnom sekretaru ništa ne znači. Ja isključivo baratam činjenicama koje su relevantne i koje državni organi daju“, ističe on.

Foto: N1

Na konstataciju da je činjenica da je uhapšena novinarka i pitanje da li je to razlog da se Ministarstvo uključi u čitav slučaj, Gajović je odgovorio odrično.

„Ne. Bez želje da se stavim na bilo čiju stranu, pravo da vam kažem – mi se time ne bavimo. Ministarstvo kulture i informisanja i ja kao državni sekretar, bavimo se sistemom javnog informisanja u Republici Srbiji. Mi gledamo da ono funkcioniše dobro, a ako to nije slučaj, onda gledamo da ga popravimo. Ne bavimo se time da li je neko uhapšen ili ne“, rekao je Gajović.

Državnog sekretara smo podsetili da se Ministarstvo u prethodnom periodu nije isključivo bavilo zakonima i normativom, već i pojedinačnim problemima novinara. Naveli smo primer novinarke Maje Pavlović, vlasnice novosadskog Kanala 9, koja se zbog nepovoljne situacije sa tom televizijom odlučila da štrajkuje glađu, nakon čega se Ministarstvo uključilo u rešavanje njenog problema.

„Jesmo. Ali, ona se nama obratila pismeno i sa željom da vidimo šta mi možemo da uradimo. Obratite se Ministarstvu pa ćemo videti o čemu se radi“, odgovorio je Gajović na pitanje da li će institucija koju predstavlja na identičan način reagovati i u slučaju novinarke portala Nova.rs, Ane Lalić.

„Sve o ovom slučaju sam saznao preko društvenih mreža i sajtova udruženja. Nikakvu zvaničnu informaciju o tome nemam. Mi gledamo da, ako možemo da pomognemo u nekom egzistencijalnom i ekonomskom delu nekom novinaru, a ne ovako“, rekao je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja.