Maja Popović, Jan Bratu Foto: Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Maja Popović sastala se danas sa šefom Misije OEBS u Srbiji Janom Bratuom i zahvalila na podršci koju je OEBS pružio Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a posebno u unapređenju pravosuđa i ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Popović je predstavila aktivnosti koje Ministarstvo pravde preduzima radi usaglašavanja normativnog okvira sa usvojenim ustavnim promenama, a posebno na izradu radnih tekstova pravosudnih zakona, čije bi donošenje, kako je navela, uticalo na jačanje vladavine prava i efikasnost pravosuđa u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Ona je upoznala članove Delegacije Misije OEBS u Srbiji sa dinamikom rada radnih grupa, koje imaju zadatak da izrade ove zakone, vremenskim okvirom predviđenim za njihovo usvajanje i koordinacijom sa Venecijanskom komisijom.

Govoreći o projektu „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“, Popović je podsetila da je Misija OEBS u Srbiji kontinuirani partner Ministarstva pravde u sprovođenju aktivnosti čiji je cilj uspostavljanje sveobuhvatnog nacionalnog sistema za informisanje, pomoć i podršku žrtvama i svedocima, kao i unapređenje njihove zaštite.

Razgovor je bio posvećen i projektu „Podrška praćenju domaćih suđenja za ratne zločine”, kao i poslednjem izveštaju Misije OEBS u Srbiji o suđenjima za ratne zločine.

Bratu je pozdravio napore koje Srbije ulaže u ostvarivanju ljudskih prava, unapređenju pravosuđa i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On je naglasio da je zajednički rad neophodan radi ostvarivanja postavljenih ciljeva i istakao da je Misija OEBS spremna da podrži Srbiju i na taj način doprinese nastavku uspešne saradnje.

BONUS VIDEO: Vučić: Policija je u Novom Sadu bila blaga prema ljudima koji su protestovali

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare