Foto:Nova.rs; google/maps; promo logo

Kompleks Istraživačko-razvojnog instituta Goša na Zvezdari u planu je za rušenje. To pokazuje javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije za područje između ulica Preševske, Batutove, Milana Rakića i granice kompleksa OŠ "Veljko Dugošević" - tačnije za lokaciju na kojoj se nalazi pomenuti institut. Na ovom mestu nići će novi stambeno-poslovni kompleks na ukupno 22.387 kvadratnih metara, a iza cele priče opet se krije "Milenijum tim", firma bliska Srpskoj naprednoj stranci.

Grad Beograd objavio je 7. marta javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije područja između ulica: Preševske, Batutove i Milana Rakića i granice kompleksa OŠ „Veljko Dugošević“.

„Javni uvid obaviće se od 8. marta do 8. aprila 2021. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova, u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulici 27. marta br. 43-45 (u suterenu“, piše u dokumentu Sekretarijata za urbanizam i gradske poslove.

Ovim planom predviđena je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na ukupno 22.389 kvadratnih metara. Od toga je 17.912 kvadrata predviđeno za stanovanje i 4.477 kvadrata za poslovne namene.

Novi posao za „Milenijum tim“

Interesantno je da se Institut Goša od 2018. godine nalazi u vlasništvu firme „Milenijum tim“, firme bliske SNS koja je upletena u veliki broj investicija i građevinskih poslova u Srbiji.

O novom poslovnom poduhvata Milenijum tima, javnost je obavestio Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ono što je ovde dodatno interesantno je činjenica da je Institut „Goša“ država krajem 2018. godine prodala firmi „Milenijum tim“ po početnoj ceni od 970.125 evra. Na tom tenderu „Milenijum tim“ je bio jedini ponuđač. Inače, izrada ovog plana pokrenuta je malo posle isteka roka od dve godine, koji je po ugovoru o privatizaciji Instituta „Goša“ bio obavezan period u kome se ne sme menjati delatnost preduzeća, niti dalje raspolagati njenom imovinom“, rekao je ovim povodom Veselinović i dodao:

„Ovaj slučaj nam još jednom pokazuje da je jedini cilj kriminalne političke elite na vlasti i sa njima povezanih preduzeća, kao što je Milenijum tim, otimačina javnih resursa i njihovo enormno bogaćenje na štetu građana i građanki Beograda“.

Prodati da bi bili efikasniji 

Podsećanja radi, Istraživačko-razvojni Institut Goša koji je dugi niz godina pozitivno poslovao, ali i obučavao stručni kadar u oblasti tehničko-tehnoloških nauka, država je bez valjanog objašnjenja prodala  firmi „Milenijum tim“. Institut je, kako je tada pisao Insajder, bio u stoprocentnom vlasništvu države, a prodat je po početnoj ceni od 970.125 evra jedinom ponuđaču.

Na tadašnje pitanje novinara Insajdera zbog čega se prodaje istraživačko-naučna ustanova koja posluje dobro, u Ministarstvu privrede su rekli da cilj privatizacije nije samo prodaja „gubitaša“, već svih preduzeća koje će privatni vlasnik učiniti „još efikasnijim“.

Efikasnijim za rušenje, sad je već očigledno, a zatim i za izgradnju preskupih novih kvadrata na vrlo atraktivnoj lokaciji.

Tako se spisak poslova ove firme bliske vladajućoj stranci sve više produžava.

Od Beograda na vodi do Velikog ratnog ostrva

„Milenijum tim“ najpre se dovodila u vezu sa SPS-om, a sada sa naprednjacima. Povezivani su sa visokim funkcionerom socijalista Dušanom Bajatovićem, budući da su se, prema pisanju medija, prihodi ove firme drastično uvećali u vreme početka saradnje sa Srbijagasom na čijem čelu je Bajatović. Upravo ova firma radila je nejveći broj poslova sporne gasifikacije u Srbiji.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Bila je angažovana i na nizu projekata na prostoru Beograda na vodi – gradila saobraćajnice, promenadu i kafić Savanova, stanove za pripadnike službi bezbednosti… Istraživački portal KRIK je objavio i da je Predrag Mali, brat ministra Siniše Malog, godinama vozio “audi”, koji je u jednom trenutku bio u vlasništu “Milenijum tima”. Nakon rušenja u Savamali, upravo je “Milenijum tim” nekoliko meseci kasnije obavio rušenje preostalih objekata.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nedavno su sklopili i ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja o čemu je pisala Nova.rs. Usledila je i kupovina vrednog zemljišta i vinograda od kompanije Navip, a zatim i veštačkog jezera, o čemu smo takođe pisali. Pohvalili su se na svom sajtu i projektom na Makišu, delu Beograda koji je poslednjih meseci u žiži javnosti, jer vlast na tom području planira da gradi stanove, pa nije isključeno da će taj posao pasti u ruke upravo ovoj firmi. Trenutno traže i način da dođu do prvog projekta na Velikom ratnom ostrvu, otkrivenim planom da kupe Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi”, koji je nedavno dobio posao izrade “Prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda” baš na tom zaštićenom području. Ove planove javnosti je svesno ili nesvesno javnosti razotkrio direktor ovog instituta Dejan Divac, a Nova.rs je pisala i o ovom slučaju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare