Šekler: Delta soj će tražiti nevakcinisane, ima ih dosta

Društvo 03. jul. 202112:08
Podeli:
Foto: Youtube printscreen / RTS

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je danas da je najvažnija činjenica da vakcina štiti od korone, navodeći i da će novi, delta soj "tražiti nevakcinisane i to ne mora svećom jer ih ima dosta".

Manja količina tog virusa je dovoljna za inficiranje, upozorava Milanko Šekler.

„Znači dovoljno je da ga se udahne manje ili da se kraće sedi kraj zaraženog“, rekao je Šekler za TV Prva, dodajući da u slučaju da se vakcinisani razbole, to ima blaži oblik.

Prema njegovim rečima, iskustava iz drugih zemalja govore da će se njima zaražavati u 98 odsto slučajeva nevakcinisani i, kako je dodao, ne zna gde će da se sakriju od virusa.

Govoreći o potrebi vakcinisanja, on je rekao da naglasak sada treba da bude na uzrastu od 18 do 40 godina.

Navodeći da je na dva uzorka, ispitana uzorka u institutu u Kraljevu, nadjen delta soj, on je rekao da to „nije ništa neočekivano i ko zna da li smo uhvatili prve“ (takve slučajeve), možda je bilo i pre“.

„Meni je nepojmljivo da neko sada putuje u Rusiju kako bi se bavio planinarenjem, gde imate najveći broj novozaraženih ikada“, rekao je Šekler, ukazujući kod koga je okrivena zaraženost delta virusom, kao i da se radi o osobama koje nisu vakcinisane.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar