Ekološka katastrofa u Pirotu se morala izbeći jer je ta pruga zabranjena za upotrebu nakon što se u poslednjim godinama desilo najmanje sedam iskakanja voza iz šina baš na toj deonici, rekao je poslanik opozicione poslaničke grupe Zajedno Đorđe Miketić.

„Onaj ko je potpisao nalog da voz pretovaren opasnim amonijakom tuda može bezbedno da prođe, mora odgovarati. Dosta je više političkih odluka motivisanih pohlepom koje protivureče preporukama struke. To se više ne sme tolerisati“, kaže Miketić i dodaje da ispod centra Beograda svakodnevno prolaze vagoni sa toksičnim i opasnim tovarom.

„O ovome smo pisali još pre neku godinu, jer vračarski tunel nije predviđen za ovakav transport. Naravno, i sama lokacija predstavlja tempiranu ekološku bombu, jer toksični teret ispod centra Beograda, naseljenog stotinama hiljada ljudi, sa školama, vrtićima i bolnicama predstavlja katastrofu koja samo što se nije desila“, objašnjava Miketić i ističe:

„Hitno obustaviti ovaj opasan transport, na šta smo pozivali još pre par godina, ali tad nije bilo sluha za naš predlog. Sada, nakon ove ekološke katastrofe kod Pirota, nadležni moraju reagovati i pronaći hitno rešenje. Ovakvih potencijalnih katastrofa ima mnogo, npr, u centru Pančeva, u skladištu Promista se nalazi skladište veštačkog đubriva koje preti da eksplodira, kao što se pre neku godinu desilo u Bejrutu, što je rezultovalo desetinama mrtivih, a o ovome su lokalni aktivisti dosta pisali i protestovali ali se ništa nije učinilo. Vlast mora naučiti da sluša građane i deluje preventivno. Očuvanje zdravlja građana i bezbednosti mora biti prioritet svake vlasti, a očito ova vlast se na to mora naterati“, zaključuje Miketić.

***

BONUS VIDEO: Gradonačelnik Pirota: Očekuje se da se deca sutra vrate u škole, a zaposleni na radna mesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar