Foto:Sasa Dzambic/ATAImages

Đorđe Miketić iz stranke Zajedno kaže da je požar zahvatio Kineski tržni centar dva puta u prethodnih godinu i po dana, što ocenjuje da predstavlja "deo otimačine" zarad ekskluzivne parcele za gradnju i proterivanje malih vlasnika lokala

Vlasnik placa 5089/3 na kome se nalazi kineski tržni centar je ENJUB. Takođe, ENJUB je vlasnik i susednog placa 5089/14. U februaru 2022. godine je predat zahtev ENJUB-a za dobijanje lokacijskih uslova za susedni plac, ali je odbijen u junu iste godine. Nov su podneli novi u julu 2023. godine – ali postupak nije završen iako je prošlo godinu i po dana (neobično dugo). Kao da gradska uprava čeka neki požar ili neku katastrofu da bi se dobili lokacijski uslovi za obe parcele, i  verovatno da se objedine“, navodi Miketić u saopštenju.

Foto: Zajedno

Kako ocenjuje, sada kada Kineski tržni centar guta vatra on će da postane nebezbedan za korišćenje i ubrzo će biti omogućeno njegovo rušenje.

„Vatrogasci su, prema rečima očevidaca, došli tek nakon pola sata“, ističe on.

Đorđe Miketić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Jedini način da se oteraju vlasnici lokala koji su želeli da rade u svom lokalu, je bio požar. Sada će vlasnici prihvatiti bilo kakvu nadoknadu za svoj posed od Enjuba. Po novom zakonu o planiranju i izgradnji (konverzija) korisnici (vlasnici ENJUB-a) će postati i vlasnici luksuznog zemljišta u Jurija Gagarina“, navodi Đorđe Miketić.

Foto: Zajedno

„Veoma isplativ požar se desio noćas na Novom Beogradu i progutao tržni centar, ali i nečiju imovinu, radno mesto, dragocenosti. Važno je napomenuti da je ENJUB u vlasništvu Energoprojekta, a tačnije kontroverznog Dobroslava Bojovića koji je sumnjivim putem postao većinski vlasnik, a od kada je preuzeo kontrolu nad čuvenim jugoslovenskim gigantom otpustio je ljude i oborio cenu, čime je država  (suvlasnik) oštećena za preko 35 miliona evra“, dodaje on.

Pročitajte još

Kako zaključuje, ovaj scenario omogućava da firma ENJUB postaje korisnik a potom i vlasnik dve susedne parcele.

„Ukoliko grad Beograd izda lokacijske uslove za objedinjene parcele – zidaće se mutirani objekat od 11 spratova. Upravo zato se danas Šapić ne pojavljuje na licu mesta i zato ćuti dok se Novi Beograd guši u toksičnom dimu iz kinsekog tržnog centra, jer je u toku varvarska pljačke grada i građana- zapali pa opljačkaj“, naglašava Miketić na kraju saopštenja.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar