Đorđe Miketić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

Reagujući na današnju izjavu premijerke Srbije Ana Brnabić da je ukinuta Uredba vlade o Prostornom planu projekta Jadar, Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka zahvalio se svim građanima i čestitao im, izloživši predlog plana i ciljeva kao odgovor na pitanje: Šta dalje?

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na konferenciji za medije posle sednice Vlade Srbije, čija je jedina tema bila Rio Tinto, da je ukinuta Uredba vlade o Prostornom planu projekta Jadar.

Kako je time ispunjen jedan od zahteva Ekološkog ustanka, predstavnici organizacije oglasili su se kroz saopštenje, koje ovde prenosimo u celosti:

„Čestitamo svim građanima Srbije, a duboki naklon za sve hrabre i istrajne građane koji su bili na blokadama.

Još jedan zahtev građana sa blokada je ispunjen! Ovo je odluka Vlade koja je saterana u ćošak.

Na samom smo kraju sage Rio Tinto. Za to su zaslužni jedino složni i odlučni građani na blokadama, niko drugi. Sve će da ispune samo kad vide da smo zajedno i da ne odustajemo. Na istorijskom sastanku u Gornjem Milanovcu sastale su se bezmalo sve ekološke organizacije. Oko 30 udruženja je uspelo da dođe po snegu i napravi zajednički plan odbrane od Rio Tinta i drugih trovača. A to je košmar za Vučića.

Glavno je pitanje šta dalje?

Osnovni preduslov je da mi Vučiću ne verujemo ništa, zato smo uz pomoć vrhunskog pravno-ekspertskog tima, u kome su istaknuti profesori i ekološki stručnjaci, napravili plan i posložili ciljeve: Kratkoročne, srednjeročne i dugoročne.

PROČITAJTE JOŠ:

Kratkoročni su upravo ukidanje ove uredbe Vlade, ali moraju se pokazati svi sporazumi na sto! Da ne bi posle iskočio neki ugovor zbog koje bi onda građani plaćali proviziju koju je neko od Rio Tinta stavio u svoj džep.

Tada bi blokade verovatno stale, ali daleko od toga da je gotovo. Moraju se pečatirati bušotine, mora se rešiti problem bora u podzemnim vodama i nadomestiti šteta poljoprivrednicima.

Sledeći korak je vraćanje nelegalnog Prostornog plana Srbije (koji će Vlada uskoro poslati skupštini na usvajanje) na ponovno pisanje i razmatranje, ali ovog puta zajedno sa stručnjacima i građanima, a ne samo po diktatu multinacionalnih kompranija.

Jer je po tom Prostornom planu pored ovog u Jadru još 40 rudnika i 6 termo elektrana. Ako prođe ovaj plan, Srbija bi bespovratno poslatala rudarska kolonija, zatrovane zemlje i bolesnih ljudi. Mi smo već prvi u evropi po broju dece obolele od kancera.

Dugoročni plan je promena zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima, i pisanja novih zakona – moratorijuma i sl, ali to mora jako precizno da se uradi, i ozbiljna stručna grupa da se sastavi, u skupštini koja sluša struku i građane – a nikako ovako preko nekakve brzopotezne inicijative. Takođe, treba razmotriti i ideju da se ugrožena područja trajno zaštite, da postanu regioni “zdrave hrane” što bi otvorilo put evropskim ali i domaćim fondovima, te bi se od poljoprivrede zarađivalo i 3-4 puta više. To je naš cilj. Zdravo selo i građani koji se vraćaju na svoja imanja i dedovinu, a ne proteruju.

Zato, u subotu u 13h ispred Sava centra – možda neće biti blokada, ali ćemo svakako otići do Ministarstva unutrašnjih poslova da se konačno pohapse batinaši iz Šapca, policajci koji nisu reagovali ili vršili torturu prema građanima ali i da se ponište sve prekršajne i krivične prijave protiv građana, čime je policija nezakonito vršila pritisak na demonstrante, pogotovo u unutrašnjosti“.

Bonus video: Vlast i Rio Tinto: Kalkulacija ili obmana?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare