Đorđe Miketić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U organizaciji stranke Zajedno i skupštine stanara Geneks kule održan je javni razgovor, a na kojoj su se govornici saglasili da država ne sme da dozvoli da Geneks kula postane "novi tajkunski plen", te da država mora da zaštiti javni interes, sačuva zajedničko kulturno i arhitektonsko dobro i pretvoriti ga u nešto što će služiti gradu, drađanima i društvu.

Okupljenima su se obratili Boždar Stavrić, predsednik skupštine stanara Geneks kule, prof. Mina Glogovac, nosilac autorskih prava za Geneks kulu (ćerka arhitekte Mihajla Mitrovića), arhitektinja Maja Lalić – Mikser i dr Đorđe Miketić, poslanik iz Zajedno i pokretač inicijative da Geneks kula postane studentski dom i naučno-tehnološki inkubator.

Aktuelni predlozi su da se Geneks kula pretovri u studenstki dom, naučno-tehnološki centar, IT inkubator, muzejski prostor ili tesla kula.

Na razgovoru je rečeno da je više od 10.000 studenata ili odustalo od studija u Beogradu ili studira na daljinu – što je razarajuće i za budućnost tih studenata ali i za budućnost ove zemlje.

„Reakcija resornog ministarstva – ne postoji“, istaknuto je na razgovoru i dodato:

„Zato su građani preuzeli njihov posao i predložili da pored Geneks kule, sve javne prostore, vojne objekte i stanove u vlasništvu grada Beograda koji se lako mogu adaptirati budu prebačeni u smeštajne kapacitete za studente.“

„Na ovu inicijativu, smo putem medijia dobili odgovor da ovo ne može biti studentski dom i naučno-tehnološki inkubator, jer to nije profitabilno?! Ja ne znam da li postoji bolje uložen novac nego u mlade koji su željni znanja i razvoja društva, jer ulaganje u studente i obrazovanje nije trošak – to je investicija, i to ona najvrednija“, izjavio je poslanik Đorđe Miketić iz Zajedno.

„Upravo zbog takvog plitkoumnog razmišjanja iz kojeg stoji trenutačna pohlepa – naše društvo se nalazi tu gde jeste, a Beogradski univerzitet pada na listi najboljih univerziteta sveta dok najvredniji studenti odlaze u uređene zemlje gde se znanje ceni“, ocenjeno na otvorenom razgovoru.

Mina Glogovac, ćerka arhitekte Mihajla Mitrovića i vlasnica autorskih prava Geneks kule, navela je da ova kula može da posluži i za dugo planirani muzej arhitekture, i da bi u te svrhe donirala biblioteku svoga oca, ali i napomenula da država mora ukloniti ogromne reklame sa fasade jer je zgrda pod zaštitom državfe i to nije po zakonu.

Arhitekta Maja Lalić je naglasila značaj oplemenjivanja napuštenih prostora kao javno dobro, i da se ovoj izuzetnoj zgradi mora dati novi život, odnosno da će je to najbolje sačuvati.

Božidar Stavrić, predstavnik stanara je najavio protest za sutra i nove proteste ukoliko država ne bude otkupila Geneks kulu i ispunila zahteve.

Zahtevi su da država otkupi zgradu Geneksa na licitaciji 6. februara po pravu preče kupovine, zatim da se organizuje nezavisna komisija i javna rasprava koja bi odredila koja je to najadekvatnija i najpotrebnija funkcija ove zgrade – a u javnom interesu.

Traži se i da restauracija zgrade i sređivanje velikog platoa ispred.

***

BONUS VIDEO – Zašto niko neće Geneks kulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare