Vladimir Micov EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Poznati košarkaš Olimpije iz Milana za Nova.rs "raportira" kako izgleda život u gradu koji je u epicentru italijanske epidemije koronavirusa.

Autor: Đorđe Matić

“Da ste kojim slučajem ovde, kao ja, ne biste primetili ništa vanredno, možda jedino po manjoj gužvi na ulicama“, kaže Vladimir Micov za Nova.rs i dodaje da se Milano uspešno trudi da ne menja svakodnevicu uprkos teškoćama.

“Naravno, odmah smo dobili obaveštenje od kluba kako da se ponašamo u ovakvim slučajevima, odnosno da izbegavamo mesta na kojima je veliki broj ljudi, kao što su tržni centri, da se vodi računa o ličnoj higijeni… Ali, ponavljam, ne primećujem nikakvu paniku, niti strah, kod sugrađana. Potvrda toga je i moj sinoćni odlazak na večeru u restoran u kome je manje-više bio standardan broj gostiju“, kaže Micov.

Škole u Milanu ne rade do daljeg, zatvoreni su muzeji i galerije, odloženi su i brojni sportski događaji – uključujući i dva kola košarkaškog šampionata u celoj zemlji.

„Mislim da je to uobičajena procedura, predostrožnosti radi, u ovakvim slučajevima, ne samo kod nas“, kaže Micov.

Foto: Profimedia.rs / Prazni kafići u Milanu

 

U obližnjim zemljama kao što su Slovenija i Hrvatska u kojima su potvrđeni prvi slučajevi zaraženih osoba, građani ubrzano prazne rafove prodavnica.

„Ako me pitate za Milano, sve prodavnice su dobro snabdevene. Iskreno, nisam primetio da neko kupuje zalihe”, kaže bivši reprezentativac.

Čini se da je zebnja veća u okolini nego u samom “epicentru“, Milanu, u kojem su, ako je verovati medijima, uvedena određena karantinska ograničenja.

“Lepo ste rekli, postoji mnogo informacija i dezinformacija. Mi zasad pratimo obaveštenja kluba koji naspravovremeno informiše, jer ako bismo čitali šta se pojavljuje na internetu… S druge strane, nadležni se trude da što je moguće više suze prostor za širenje virusa. Ako se ne varam, upravo je milanski aerodrom prvi zatvorio letove ka Kini i obratno, što je bilo i očekivano“.

Foto:Profimedia. rs / Milano, Italija

 

Smanjen je, ako ne i skroz obustavljen, vozni saobraćaj s Milanom, u šta je Micova uverio saigrač Luis Skola.

“Pošto je iskoristio nekoliko slobodnih dana da poseti Rim, trebalo je vozom da se vrati, ali je polazak nekoliko puta bio odlagan, da bi na kraju vozna kompozicija bila preusmerena za Bolonju. On je ipak
odlučio da uzme rent-a-car, ali nije imao nikakav problem da uđe u Milano“, dodaje Micov, kome ovih dana neprestano zvoni telefon i stižu poruke:

“Dobro, to je očekivano. Prijatelji i familija žele u prvom licu da se uvere da sam dobro, mediji opet da se informišu kakva je situacija“, zaključuje poznati košarkaš.