Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema poslednjim podacima koji su saopšteni, u školama u Srbiji zaraženo je 60 učenika i 20 zaposlenih. Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da su to "dobri podaci". S druge strane, predstavnici sindikata pribojavaju se da je realna brojka daleko veća.

„Prosvetni radnici su praktično žrtvovani zbog potencijalno ponovnog ministarskog mesta Mladena Šarčevića. Sigurno se treba preporučiti time da se pošto-poto nastava odvija“, kaže za naš portal predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

„U razgovoru sa kolegama čujem da u različitim krajevima Srbije nema škole koja nema makar jedan slučaj korone. Škola u Srbiji ima 1.760 – nisam kontaktirala baš sve škole, ali prosto svako zna neki slučaj ili zaposlenog ili učenika. Zato mislim da je broj zaraženih mnogo veći od onog koji se pominje“, tvrdi predsednica sindikata.

Jasna Janković / Foto: N1

Ona se pribojava da podatke kriju i pojedini direktori škola, jer su u poziciji da budu razrešeni, ako, prema oceni ministra, ne rade kako treba.

„Treba sve da izgleda idilično dok se ne formira Vlada i dok konačno ne vidimo da li će Šarčević ostati ili neće. Od toga zavisi šta ćemo dalje da radimo. Kao da od jednog čoveka zavisi bilo šta za milione ljudi koji su uključeni u prosvetu“, smatra Janković.

Ona podseća da, prema poslednjim raspoloživim podacima, ima 20 zaraženih među zaposlenima i pita se šta se dešava u tim školama. Da li se zaraza širi jer su zaraženi bili u kontaktu sa većim brojem kolega i dece u školi?

„Ako tetkica oboli, cela škola je u problemu – ako direktor oboli, cela škola je u problemu“, kaže Janković.

Ona ističe da nema jasnih procedura ni od Kriznog štaba ni od Ministarstva prosvete, pa da u nedostatku toga postoji osećaj da broj zaraženih koji se pominje nije realan.

Ona primećuje da se ceo svet brine za obrazovanje, a samo u Srbiji je sve idilično i fantastično.

„To nam govori da ili ceo svet nije normalan, ili se kod nas dešavaju neke nelogične stvari“, konstatuje Janković.

Podseća i da je Unija sindikata prosvetnih radnika tražila, da nastavnicima sa hroničnim i kombinovanim bolestima bude omogućeno da drže onlajn nastavu.

„To je odbijeno rečima da svi rade, pa zašto ne bismo i mi. Kao da je u stvari ovaj posao isti kao i svaki drugi, a mi znamo da nije. Interakcija sa đacima, roditeljima, kolegama. Ministar je tada već pokazao da se oko nas neće mnogo deranžirati, niti suprotstavljati Kriznom štabu. Oni nikada nisu pozvali prosvetne radnike da pitaju bilo šta“, nezadovoljna je predsednica sindikata odnosom prema prosvetnim radnicima.

Beograd

Od početka školske godine, u ukupno 25 beogradskih škola prijavljeni su slučajevi zaraze koronavirusom, a zaraženo je ukupno 28 đaka, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Beograd.

Virus se, kako su rekli u ovoj ustanovi za Nova.rs, pojavio u 20 osnovnih i pet srednjih.

U Beogradu je ukupno zaraženo 28 đaka, a od toga je pet iz srednje škole.

U školama je takođe virus potvrđen i kod četvoro zaposlenih.

„Ne laktam se da budem ministar“

Kontaktirali smo i ministra Mladena Šarčevića, koji odgovara da se „ne gura da bude ministar“.

„Pozdravite Jankovićevu… ja se ne laktam i ne guram da budem ministar. Prepuštam njoj. Izgleda su svi „žrtvovani“ zbog toga što trenutno stvari dobro idu kad je obrazovanje u pitanju.

Samo se radi o ličnoj odgovornosti. Ovo mi samo liči na loš trač“, napisao je ministar u kratkoj SMS poruci.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare