Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Dva topla dana sa temperaturama iznad 20 stepeni, kao što je bilo juče i danas, su definitivno najtopliji dani u ovom periodu, posle kojih sledi manje zahlađenje, ali još uvek će biti toplije u odnosu na prosečne temperature za ovaj period godine. 

Slobodan Sovilj, prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda, objašnjava za Nova.rs da nas već sutra očekuje manji pad temerature u proseku za tri do pet stepeni u većini mesta u Srbiji.

„Imaćemo više oblačnosti, ali ne očekujemo padavine, tako da će biti umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a maksimalna temperatura će biti od 16 do 20 stepeni“, navodi.

Od četvrtka do subote, prema njegovim rečima, možemo povremeno da očekujemo kišu, ali će to biti padavine slabijeg intenziteta.

Novi Sad, Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

„U četvrtak padavine poslepodne očekujemo prvo na severu Srbije, a onda će se uveče i tokom noći proširiti na ostale krajeve zemlje“, precizira Sovilj.

U petak bi veći deo dana trebalo da bude suvo, da bi ponovo uveče moglo da dođe do padavina na severu zemlje, koje će se u toku noći i u samu subotu proširiti na veći deo zemlje.

Količina padavina od četvrtka do subote, kako navodi prognostičar RHMZ, biće mala, da bi nakon toga – prvog, drugog i trećeg novembra nastupilo suvo vreme.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Nedelja će biti hladnija, a u ponedeljak i utorak dolazi do postepenog porast temperatura, pa bi ponovo mogli da imamo teperature između 15 i 20 stepeni u većini mesta u Srbiji. Novo naoblačenje sa kišom stiže u sredu naredne nedelje“, objašnjava Sovilj.

Definitivno su veći izgledi da tokom druge polovine naredne nedelje bude više kišnih perioda nego ove nedelje.

„Suština jeste da nekog ozbiljnog i jačeg zahlađanja nema na vidiku, nema ni mrazeva na vidiku, a ove temperature su malo iznad proseka za ovo doba godine“, ističe.

Prognoza za novembar je, prema njegovim rečima, da će biti topliji od proseka i da se očekuje da  maksimalna dnevna temperatura bude u proseku i do ceo stepen iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godina.

Međutim, toplije temperature od proseka ne znače da ovaj period neće biti prekidan hladnim intervalima koji povremeno donose pad temperature, ali još ćemo sačekati najavu nekog ozbiljnijeg zahlađenja, zaključuje Slobodan Sovilj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar