Foto:Ljubica Sokuć/Nova.rs

Meštani sela Baluga kod Čačka sprečili su radove vezane za izgradnju trase auto-puta Preljina - Pojate na delu zemljišta čija je eksproprijacija još uvek sporna. Oni kažu da su "radnici Koridora Srbije opet pokušali da bagerima vade šljunak iz njiva koje država pokušava da im oduzme za pozajmišta i deponije".

Protesti ovih meštana započeli su septembru prošle godine. U Konjevićima kod Čačka tada se okupila grupa meštana iz nekoliko sela, od Mrčajevaca pa sve do ulaska u Čačak. Oni su nezadovoljni zbog ponuđene cene za eksproprijaciju. Ali, i zbog toga što nije odlučeno da li će poljoprivrednicima zemlja biti trajno ili privremeno oduzeta.

„Mi smo ovde zaustavili radove. Očekujemo sastanak sa predsednicom Vlade Srbije, šta će ona odlučiti, pošto je rekla da će videti šta će sa nama uraditi“, kažu meštani koji su blokirali radove i dodaju:

„Uzimaju najplodniju srpsku zemlju odavde do Pojata, koja hrani celu Srbiju.“

„Za trasu auto-puta se niko ne buni, ali je ovo sramno. Pogledajte, tri metra vrhunske poljoprivredne zemlje, koju nema niko u svetu, Srbija može da hrani Evropu, i više od toga“, navode još meštani.

Bratislav Simović kaže za N1 da ukoliko se zemlja privremeno oduzima i vraća poljoprivrednicima, iz nje se ne može nekontrolisano vaditi šljunak. Zato su i sprečili radnike Koridora da započnu bagerima da vade šljunak.

„Meštani Baluge Ljubićke, nezadovoljni su tokom svih dosadašnjih aktivnosti, jer su nedovoljno informisani oko problema za zemljištem koja su u stvari obične šljunkare. U njima se vrši nekontrolisana eksploatacija šodera. Oko 1.000 hektara je planirano za deponiju i pozajmišta, 600 za trasu auto puta, preko 800 hektara za proširenje aerodroma ‘Morava’. To je preko 2.000 hektara ili kao 2.000 fudbalskih stadiona“, objašnjava Simović.

Zbog problema sa eksproprijacijom na gradnji auto-puta Pojate – Preljina, ali i od Preljine do Pakovraća, meštani su više puta protestovali u centru Čačka. Ali, i na dan otvaranja puta do Pakovraće.

„Sigurna sam da Grad Čačak ne opstruiše zato jer znam koliko rade za sve građane, ne obazirući se na to ko je i kakve političke pripadnosti“, rekla je premijerka Ana Brnabić na otvaranju trase auto puta od Preljine do Pakovraće.

Trenutno su protesti zamrznuti, jer se posle sastanka sa premijerkom Srbije, početkom februara, očekuje da se preispita oduzimanje zemlje. Vlasnici smatraju da ukoliko se ta zemlja tretira kao građevinsko zemljište, a ne poljoprivredno, i ako im se trajno oduzima, onda mora biti plaćena po tržišnoj ceni.

Kako saznaje N1, lokalna samouprava u Čačku još uvek nije izdala rešenja za eksproprisanu zemlju za pozajmišta i deponije, na šta se obavezala.

Bonus video – Štrajk poštara u Takovskoj, traže povećanje plate i bolje ugovore

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar