Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema carinskoj dokumentaciji u koju je Televizija N1 imala uvid, spomnik Stefanu Nemanji građane za sada košta najmanje devet miliona evra. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je to samo deo cene i da će krajnja računica biti veća. Ipak, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dalje ne otkriva koliko spomenik košta, ali ni ne demantuje cenu do koje su došli novinari N1.

Koliko košta spomenik Stefanu Nemanji predstavnici vlasti i dalje ne otrkivaju, jer su odlučili da to bude tajna čak do 2023. godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da će sve troškove, koliki god oni bili, platiti Vlada Srbije. Međutim, ne demantuje saznajnja N1 da spomenik košta najmanje devet miliona evra.

„To je isto kao da pitate koliko je koštao Hilandar ili koliko je koštala Žiča ili Studenica. Neke se stvari rade za naš narod za vekove. Posle osam vekova Stefan Nemanja zaslužuje da dobije spomenik u Beogradu, i zaslužuje da od našeg naroda dobije spomenik koji nije uobičajen“, poručuje Vesić.

Da spmenik nije uobičajen, osim cene, pokazuje i to što je najviši u regionu – 23 metra.

Istoričar umetnosti Nenad Makuljević kaže da, ipak, nije dobar signal to što je vlast odlučila da preko megalomanskih spomenika šalje poruku o patrotizmu, jer se zbog toga, kako kaže, novac razbacuje u siromašnoj zemlji kakva je Srbija.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ja ne znam da li postoji ijedno umetničko delo u zemlji Srbiji koje je finansirano ili koje je plaćeno, otkupljeno po ovoj ceni. To su ogromne cifre za takve građevinske radove, a ne govorim o svim ostalim troškovima koji su tome prethodili, bočnim troškovima da ih tako nazovemo, tako da mi sad dobijamo samo deo cene“, ističe Makuljević.

Inače, za izgled spomenika Stefanu Nemanji zadužen je – ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, a za njegovo postavljanje – radnici iz Rusije.

Foto:N1

Bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić kaže i da vlast nije smela da dozvoli urušavanje arhitekture beogradske železničke stanice i da je nedopustivo što za poslove na Savskom trgu nisu zaduženi umetnici iz Srbije što bi republičku kasu koštalo znatno manje.

„A mi kao država ili kao grad ogormne novce trošimo liferujući ih u inostranstvo. Ne zameram ja ništa čuvenom vajaru ruskom, to je veliki umetnik, ali ovo što je ovde za Beograd uradio je svakako nešto što Beogradu ne pripada“, smatra Bobić.

„Očigledno je da građane niko ne pita“

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd kaže da je odluka vlasti da u izradu spomenika uloži milione evra, sramna.

„U trenutku kada mi ne možemo da obezbedimo adekvatno lečenje, pa decu lečimo SMS porukama, pa kad ne možemo da obezbedimo ljudima koji stoje u kovid redovima lakše uslove, evo svake godine imamo problem sa beskućnicima koji nemaju gde da odu, eto taj novac bi trebalo da ode na to, umesto na spomenik, ali očigledno je da građane niko ne pita“, ocenjuje Lazović.

A kada je u pitanju cena rekonstukcije Savskog trga, predstavnici gradske vlasti kažu da samo taj posao košta 18 miliona evra, ali ne oktrivaju iz koje kase će radovi biti finansirani.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare