Ministar zdravlja Zlatibor Lončar oglasio se povodom zdravstvenih saveta koji se dele na viber grupi, a u kojima se pominje lek za stoku Ivermektin.

On je izjavio da će država u narednim danima reagovati na savete koje pojedini zdravtsveni radnici dele na toj grupi na Viberu, a u kojima se promoviše upotreba leka ivermektin, koji se nače koristi za životinje.

Država će u narednim danima uraditi svoj deo posla, jer je velika bruka i sramota da lekari preporučuju lek koji nije registrovan, a koji se koristi u veterini, poručio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je istakao da je Srbija ozbiljna država, te stoga ti lekari neće više biti u prilici da takve stvari rade, bar ne kao zvanični predstavnici zdravstvenog sistema.

Prema njegovim rečima, ko god da su ti lekari i šta god da se dešava u njihovom mozgu, to po svim medicinskim pravilima ne sme da se dozvoli, prema tome država će reagovati u narednih par dana.

„Zamislite vi ste lekar koji leči decu, a preporučujete lek koji nije registrovan i koji se koristi u veterini. Plašim se da je to onda jedno ozbiljno krivično delo, prema tome, ovo je ozbiljna država koja će uraditi svoj deo posla“, zaključio je Lončar.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsećamo, među članovima jedne od trenutno najkontroverznijih vajber grupa u Srbiji, LRNE (Lekari i roditelji za nauku i etiku), koja broji više od 11.000 ljudi, antivaksera, nalazi se nekoliko doktora koji rade u zdravstvenim ustanovama širom zemlje. Prepiske na ovoj grupi svode se na savete o lečenju koronavirusa ivermektinom, ali i drugim lekovima i preparatima, koji su mimo zvaničnog protokola. Iz Lekarske komore Srbije za Nova.rs kažu da lekari, koji telefonom leče pacijente, mogu lako ostati bez licence za rad. Iz Lekarske komore Srbije (LKS), odgovaraju za „Novu“, da će lekari snositi posledice i kazne, i da postoje realne šanse da svi koji dele savete putem telefona, a imaju diplomu Medicinskog fakulteta, ostanu bez dozvole za rad.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare