Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Krizni štab i predstavnici vlasti najavili su da bi osetno popuštanje mera i dozvola za održavanje većih okupljanja mogli da se očekuju nakon 21. juna. Do tada se navijači neometano okupljaju na utakmicama, ali maturanti, njihovi nastvanici i roditelji još uvek čekaju na odluku o tome da li će imati matursko veče. Umesto u izloge i odabir maturskih haljina, sve oči su uprte u Krzni štab.

Kraj maja i početak juna predstavlja period u godini kada su roditelji i učenici veoma uzbuđeni, ali i puni nervoze: koju školu ili fakultet upisati, da li će biti dovoljno bodova za budžet i na kraju, ne najmanje važno, koju haljinu kupiti za maturu.

Ove godine situacija je još komplikovanija budući da ni đacima ni profesorima još uvek nije jasno da li će biti održano matursko veče, zbog pandemije koronavirusa. Nedavno, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će Krizni štab za suzbijanje koronavirusa odlučiti da li će biti proslava matura i ocenio da tome treba pristupiti „odgovorno, bez obzira na emocije“.

Nešto ranije, Ružić je rekao da je bolje da se učenicima ponudi „nešto“, nego da se oni sami organizuju.

„Mi smo juče uputili jedan upit kriznom štabu, da se sagledaju mogućnosti da deca koja završavaju srednju školu, urade to u dvorištu škole kao i dosad. Bolje da to uredimo, nego da sami organizuju nešto“, objasnio je ranije Ružić.

Branko Ružić Foto:Milica Vučković/FoNet

Izjava ministra Ružića došta je opšta po svom karakteru, pa će škole praktično do poslednjeg dana biti u neizvnosti da li će se matura održati. Nadu uliva podatak da je na prošloj sednici Krizni štab dozvolio oržavanje seminara sa do 200 učesnika. Dozvoljena okupljanja postaju sve masovnija.

Direktor gimnazije u Čačku Ivan Ružičić rekao je za Nova.rs da je škola već zakupila termin u lokalnom Domu kulture, ali da se čeka odluka Kriznog štaba.

„Termin mature određen je za 25. jun, a mogu da kažem da imamo načelni dogovor sa učenicima svih odeljenja. Naravno, čekamo odluku Vlade i Kriznog štaba o tome da li će se matura održati. Konačnu odluku o tome da li ćemo imati maturu ili donećemo 14. juna, kada ćemo razgovarati sa predstavnicima svih odeljenja“, rekao je Ružičić za Nova.rs.

On ističe da je dozvola neophodna, budući da će na skupu biti sigurno blizu 300 učenika i profesora.

Foto: TANJUG /ANDRIJA VUKELIC

Profesor u srednjoj školi u Zrenjaninu Zvonimir Jović rekao je za Nova.rs da škola još uvek ništa nije organizovala i potvrdio našu informaciju da se čeka odluka Kriznog štaba, odnosno Vlade.

„Organizacija maturske večeri je planirana posle 21. juna, ukoliko to bude dozvoljeno. Za sada nema ništa od organizacije događaja, jer se čekaju odluke Kriznog štaba, odnosno Ministarstva prosvete. Tek nakon toga možemo da razgovaramo o organizaciji događaja“, rekao je Jović za Nova.rs.

On je naglasio da škola nesmetano radi zbog koronavirusa i da će ukoliko bude održana matura, to biti u lokalnom restoranu u Zrenjaninu.

Profesor Uroš Momčilović iz Osnovne škole Vuk Karadžić potvrdio je za Nova.rs ono što je rekao njegov kolega iz Zrenjanina, te istakao da škola za sada neće organizovati matursko veče.

„Za sada nećemo organizovati matursku proslavu, dok ne bude Ministarstvo izašlo sa zvaničnim stavom. Mi smo spremni i voljni, ali pod uslovom koji važe za sve. U kontaktu smo sa roditeljima, svi su puni razumevanja. Zaista nismo po pritiskom da moramo da uradimo to. Imam utisak da su učenici za sada maksimalno fokusirani na kraj godine“, kazao je Momčilović za Nova.rs.

Zašto se čeka baš 21. jun i imaju li škole vezu sa tim?

Pokrajniski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je 18.maja nakon sednice Kriznog štaba da će u Srbiji, posle 21. juna, biti dopuštena organizacija većih skupova ukoliko bude vakcinisano 50 odsto punoletnih građana.

Zoran Gojković. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nešto ranije je sličnu konstataciju dala i premijerka Ana Brnabić, sa ponovnim akcentom na vakcinaciju.

Nakon izjave Gojkovića, i pitanja naše novinarke da li se tih 50 odsto odnosi na prvu ili drugu dozu vakcine, sve je ostalo nejasno. Nešto je ipak jasno – za potpunu vakcinaciju 50 odsto građana do 21. juna, dosadašnjim pa i dvostruko bržim tempom, vremena nema.

Nakon toga, pomeren je termin za 28. jun do željenog procenta vakcinisanih, ali postavlje se pitanje kako će se to odraziti na proslave i konkretno maturante. Jedno je sigurno – neizvenost će trajati to poslednjeg momenta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare