Nemanja Dimitrijević Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Bivšem direktoru kragujevačkog komunalnog preduzeća "Šumadija" Nemanji Dimitrijeviću, uz poslednju zaradu isplaćena je 341.066 dinara na ime neiskorišćenog godišnjeg odmora, piše portal Glas Šumadije. U odgovoru koji je tom portalu dostavljen iz JKP "Šumadija" navodi se da je novac isplaćen prema Zakonu o radu i da je biviši direktor imao 37 neiskorišćenih dana odmora.

Direktoru kome su od prošle godine ‘’pretekla’’ 22 radna dana godišnjeg odmora i pripadajućih 15 dana u ovoj, na račun je leglo skoro 3.000 evra kao naknada za neiskorišćene dane.

Za pojmove prosečnog srpskog radnika iznos od 3.000 evra je neverovatna suma, ali u komunalnom preduzeću na čijem je čelu Dimitrijević bio do 5. jula ove godine, isplatu tog iznosa objašnjavaju činjenicom da je sve urađeno prema Zakonu o radu, te da zaposlenom pripada pravo na novčanu naknadu.

‘’Obračun naknade za neiskorišćeni godišnji odmor je u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci srazmerno broju neiskorišćenih dana. Kako po Zakonu o radu ima pravo na isplatu novčane naknade za dane odmora koje nije iskoristio, ukoliko mu je prestao radni odnos, iznos se računa tako što se utvrđuje prosečna zarada po danu u prethodnih 12 meseci, koja obuhvata neto zaradu, porez na zarade i doprinose koje iz zarade plaća zaposleni. Tako utvrđen novčani iznos predstavlja novac koji zaposleni ‘nosi kući’’’, stoji u odgovoru JKP ‘’Šumadija.

To preduzeće navodi i da je prosečna zarada bivšeg direktora iznosila 129.391 dinar, kao i da prilikom isplate neiskorišćenog odmora nije obračunata naknada za prevoz, jer je Dimitrijević, kako stoji u odgovoru, koristio službeno vozilo 24 sata dnevno u toku meseca.

Direktor kome se ‘’srušila’’ zgrada Tržnice

Nemanja Dimitrijević bio je direktor najvećeg kragujevačkog komunalnog preduzeća ‘’Šumadija’’ od 2017. godine, a posle isteka petogodišnjeg mandata, povukao se i nije konkurisao za ponovni izbor.

Na mesto direktora preduzeća koje je nastalo spajanjem svih javnih preduzeća za komunalne usluge i u čijem sastavu su Gradske tržnice, Zelenilo, Gradska groblja, Parking servis i Agencija za saobraćaj, Dimitrijević je došao kao kadar bivšeg gradonačelnika Radomira Nikolića. Inače, Nikolićeva je bila i ideja o spajanju svih komunalnih preduzeća, tako da danas taj skup različitih delatnosti i usluga brojih oko 600 zaposlenih i predstavlja najveće javno preduzeće u Kragujevcu.

Kragujevac reciklomat
Nemanja Dimitrijević na otvaranju reciklomata u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nemanja Dimitrijević u kragujevačkoj javnosti ostaće upamćen kao direktor za vreme čijeg mandata se prilikom rekonstrukcije urušila zgrada Gradske tržnice u centru grada. Taj objekat, koji je bio prva natkrivena tržnica u ovom delu Evrope, sagrađen je početkom 20. veka i predstavlja istorijski spomenik arhitekture. Prilikom rekonstrukcije koju je iniciralo JKP ‘’Šumadija’’, u julu prošle godine obrušio se deo zgrade, a rekonstrukcija ni do danas niej završena.

Za uništavanje ovog kulturno istorijskog nasleđa, kragujevačka opozicija je kao glavnog krivca označila upravo Nemanju Dimitrijevića direktora preduzeća. Gradski odbor Narodne stranke podneo je i krvičnu prijavu protiv Dimitrijevića i još dva NN lica zbog urušavanja objekta, ali ni godinu dana od podnošenja prijave, u toj stranci nisu dobili informacije da li je pokrenut krivični postupak ili je prijava odbačena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare