Marija Milosavljevic (32) iz Beograda je majka troje dece, od kojih je najmlađe beba od samo sedam meseci. Njen poslodavac je najavio gašenje firme, zbog čega će ona, kako tvrdi, prestati da dobija naknadu za vreme porodiljskog odsustva koju bi, s obzirom da je u pitanju treće dece, trebalo da prima još godinu i pet meseci. Ona je podstanar, ima kredit, a zbog straha za egzistenciju dobila je ekcem po rukama. Marija za Nova.rs kaže da ne sme da zamisli šta će biti kada joj stigne zvanično rešenje o likvidaciji firme i kada joj naredni mesec bude prazan novčanik.

Rođena Kragujevčanka Marija Milosavljevic (32) koja već osam godina živi i radi u srpskoj prestonici, prethodnih nedelja prolazi kroz pakao zbog najave poslodavca da će ugasiti firmu, čime će, smatra, prestati da dobija novčanu naknadu za vreme porodiljskog odsustva.

Kako kaže, ne može da veruje da se u takvim situacijama ništa ne čini za majku jer da ima ko da čuva decu i bebu od sedam meseci, možda bi i radila.

Ali po Zakonu ne treba da radi jer porodiljsko odsustvo za treće dete traje dve godine. Nažalost, njoj će biti prekinuto, ali ne svojom voljom, nego odlukom poslodavca.

Foto: Shutterstock

„Ja sam zaposlena u firmi od 01. septembra 2022. godine. Potpisala sam ugovor na neodređeno. Prvo dvoje dece rodila sam dok sam bila zaposlena u drugoj firmi i tamo nisam imala nikakvih problema, znači od trenutka kada sam otvorila trudničko bolovanje pa sve do isteka porodiljskog. Prvu devojčicu rodila sam 2017. godine, a drugu 2021. U međuvremenu sam promenila firmu, tako da se treća trudnoća dešava u gore pomenutoj firmi“, objašnjava nam Marija.

Posle novogodisnjih praznika, saopštila je direktoru da je u drugom stanju.

„Direktoru firme sam rekla da želim da radim do otvaranja porodiljskog bolovanja. Međutim, on se nije složio s mojom odlukom uz obrazloženje da sam ja njima trošak i ‘propala investicija’ jer će morati da nađu drugog zaposlenog koji bi došao na moje mesto i onda će ta osoba morati da prođe obuku, a oni će izgubiti puno vremena i novca. Rekao mi je da će mi dozvoliti da radim do marta, a onda moram otvoriti trudničko bolovanje“, nastavlja ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Tada je Marija naglasila da će biti na velikom gubitku ukoliko ranije ode na trudničko bolovanje, smatrajući da još uvek može da radi. Međutim, to poslodavac „nije želeo da čuje“.

„Nastavio je da insistira da bolovanje moram da otvorim 1. marta, ali da kao nastavim da radim povremeno. Zašto bih? To je apsolutni paradoks jer osoba na bolovanju ne radi ako je već na bolovanju. Ja sam želela da ne otvaram trudničko bolovanje, a radila bih najnormalnije, puno radno vreme“.

Zamolila je da joj makar naknade dok je na trudničkom bolovanju isplaćuje firma, a njima će RFZO da refundira iste.

Tek kada sam ga podsetila da sam mu izasla u susret na sopstvenu štetu i otisla na bolovanje kada mi je rečeno pristao je da mi firma isplaćuje platu.

„Prvu platu su mi isplatili oni, a onda su mislili da mi sve ostale plate koje mi sleduju dok sam na trudničkom isplaćuje RFZO. Svako zna da ako RFZO isplaćuje, plate kasne dva meseca ako poslodavac preda svu dokumentaciju na vreme. Zato sam ga i zamolila za tu uslugu i tek kada sam ga podsetila da sam mu izašla u susret na sopstvenu štetu i otišla na bolovanje kada mi je rečeno, pristao je da mi firma isplaćuje platu“.

„Firma nema razvijenu empatiju prema meni“

Marija smatra da firma čiji je još uvek radnik, nema baš razvijenu empatiju prema njoj. Navodi da joj nisu čestitali rođenje deteta, te da je zovu samo kada je njima nešto potrebno.

A onda je usledio šok – najava da se firma gasi.

„Dobila sam poruku od kolege koji je glavna osoba pored direktora, da se vidimo uskoro da popričamo o poslu. Kako sam na porodiljskom odsustvu i ne radim, pretpostavila sam da je neka loša vest u pitanju. Na moje insistiranje da mi odmah kaže o čemu se radi i da me ne drži u neizvesnosti, nakon okolišanja i žaljenja na to kako nemaju posla i kako se vraćaju u, citiram, Šumadiju, pitala sam da li to znači da zatvaraju firmu. Jedva sam dobila odgovor koji je glasio: Da, gasimo firmu.“, priseća se ona.

Foto: Shutterstock

Pošto je kolega video da se potresla zbog vesti o zatvaranju firme, dao je Mariji jedan „prijateljski savet“.

„Rekao mi je: Imam samo jedan drugarski savet, ako je od drugarstva ostalo išta. Kod tebe se praktično ne menja ništa, samo treba neko da te prijavi privremeno dok si na porodiljskom, tu osobu to ne košta ništa. Samo da si na papiru negde i ostaje ti lova kao i do sad. To je za tebe najlakše rešenje. Poslednje što želim je samo da te izbacim, ali vi to ne razumete očigledno. Tada je počela moja agonija“, kaže naša sagovornica, pa dodaje:

PROČITAJTE JOŠ:

„Nastupio je osećaj očaja, nemoći. U glavi sam se samo pitala: Šta ću sada? Nedavno sam podigla kredit za automobil, živimo kao podstanari, zatim treba platiti režije, dečije aktivnosti… Ja gubim primanja, a na bolovanju treba da budem još godinu i pet meseci. Pritom, ekcem koji imam se aktivirao i šaka mi je sva u ranama. To su trenutno moja jedina primanja. Ponekad odradim nešto honorarno, kao i moj suprug koji nije zaposlen nigde za stalno. Kontaktirala sam advokata, pa ćemo videti šta će biti, ali svakako je tužno i neljudski prema svakoj porodilji, a ne samo prema meni“, poručuje ona.

Nema osnova za primanje naknade, ali postoji mogućnost da se nastava isplata

Imajući u vidu da naknadu zarade prima samo lice koje je u radnom odnosu, porodilja kojoj prestaje radni odnos zbog prestanka rada poslodavca nema osnova za primanje naknade zarade već samo može ostvariti pravo na novčanu naknadu za slučaj prestanka radnog odnosa u trajanju koje se utvrđuje u skladu sa čl. 72. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, piše pravniportal.com.

Međutim, s obzirom da je čl. 73. istog zakona propisano da se isplata novčane naknade nastavlja za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta proizlazi zaključak da postoji mogućnost da se nastavi isplata novčane naknade do isteka porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta, što se utvrđuje za svaki konkretan slučaj.

BONUS VIDEO: Porodilja optužuje lekara za smrt svoje bebe, on se sam prijavio policiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare