Foto: Shutterstock/bibiphoto

Svetlana Rakić iz Čačka je mama dvogodišnje Dunje, ali pored najlepše životne uloge koju ima, ona je i preduzetnica već sedam godina. Nažalost, ovoj Čačanki koja se bavi digitalnim marketingom, preduzetništvo se "obilo o glavu" zbog prava koja je imala kao trudnica i porodilja. Za Nova.rs ona prepričava svoje iskustvo zbog kojeg se dvoumi da li više da rađa.

„Podelila bih moje iskustvo kao nešto traumatično i tužno za Srbiju koja konstantno potencira na natalitetu. Rađajte decu, a kako da ih rađamo kad nemamo obezbeđene uslove za to? Zatrudnela sam, sve je bilo u najboljem redu do nekog petog meseca kada sje ginekolog rekao da sam otvorena tri prsta i da moram da ležim i da održavam trudnoću. Naravno, beba mi je bila najbitnija, otvorila sam trudničko bolovanje bez razmišljanja iako sam znala da neću primiti punu naknadu za odsustvo već samo pola“, priča naša sagovornica.

Trudnoća je uredno prošla, rodila je zdravu bebu, s u jednom trenutku je razmišljala o tome da se vrati na posao odmah nakon porođaja, a da suprug uzme porodiljsko odsustvo. Naravno, to je bilo nemoguće.

„Moj suprug je operisao glasne žice, pa je bio kod kuće. Mogao je da se brine o našoj bebi, da umesto mene ode na porodiljsko, a ja da se vratim na posao kako ne bih izgubila klijente kojima sam, inače, ispomerala rokove zbog moje rizične trudnoće. To je bilo nemoguće jer sam ja preduzetnik i ne bi mi bili uplaćivani doprinosi u toku porodiljskog i ne bi mi išao radni staž, tako da smo oboje ostali kući sa našom bebom. Nije nam bilo lako, oprema za bebu je i te kako skupa, pa dohrana i sve ostalo, ali Bogu hvala, taj težak period je iza nas. Šteta je što posao mora da trpi ako je već moguće da se organizujemo tako da možemo odmah nakon porođaja da radimo, ali nam, eto, Zakon ne dozvoljava. Nadam se da će ova inicijativa uroditi plodom i da će svim budućim mamama, ali i onima koje planiraju još dece, znatno biti olakšana trudnoća i nega deteta“, kaže Svetlana.

Pročitajte još:

S druge strane, Marija Savić iz Novog Sada, trudnica i preduzetnica koja ima svoju knjigovodstvenu agenciju, kaže za Nova.rs da je prinuđena da bira, ali da je u svakom slučaju na gubitku.

„Najveći problem žena preduzetnica je što su diskiminisane u odnosu na zaposlene žene kada je u pitanju pravo na korišćenje trudničkog, porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta. Ja želim da budem mama i smatram da imam prava na to, ali moram i da sačuvam posao i klijente koje ne mogu da čekaju godinu dana. Da imam mogućnost, kao što to ima zaposlena žena, da prenesem odsustvo sa rada radi nege deteta na partnera, odmah bih to uradila, ali nemam, naravno“, kaže Marija.

Ona, kao i sve trudnice u Srbiji koje obavljaju samostalnu delatnost, nadaju se izmenama Zakona kojim će se prava trudnica i mama preduzetnica izjednačiti sa ženama koje su na ugovoru o radu, a koje je predsednik Vučić najavio od sledeće godine.

Kako objašnjava, u opisu njenog poslovanja, postoje određeni rokovi do kada treba da podnese određene prijave i obračune.

„Ako bih, recimo, rešila da privremeno zatvorim agenciju, što je uslov da dobijem punu naknadu za korišćenje odsustva, moji klijenti ne ni bili u mogućnosti da me čekaju i onda sam prinuđena da biram, a šta god da izaberem, ja gubim“, zaključuje naša sagovornica kojoj je termina za porođaj u maju.

Foto;Shutterstock

Za razliku od zaposlenih žena, država preduzetnicama ne uplaćuje doprinose za vreme porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta. To znači da za vreme porodiljskog nemaju pristup penzijskom i invalidskom osiguranju, a pored toga uskraćeno im je i pravo prenosa na supruga odsustva sa rada radi nege deteta. Problem je što postojeći propisi zaposlene žene i one koje imaju sopstveni biznis tretiraju kao dve različite kategorije, odnosno, preduzetnice zakon prepoznaje kao nezaposlene. Ne samo da su zaposlene, nego i plaćaju ozbiljne poreze i doprinose i zapošljavajući druge ljude rasterećuju državu.

Foto: N1

Udruženje „Mame su zakon“ predalo je predloge izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju kojima će trudnice i majke preduzetnice imati ista prava koje imaju žene koje rade na ugovorima o radu.

Ukoliko zakon bude usvojen, trudnice koje samostalno obavljaju delatnost imaće pravo na nadoknadu od 100 odsto, kao i mogućnost da brigu o detetu prenesu na svog partnera kako bi one mogle da ostave svoj biznis aktivnim.

Tatjana Macura, predsednica Udruženja kaže da su to frizerke, knjigovođe, zubarke, advokatice, programerke, žene koje nemaju taj luksuz da godinu dana izostaju sa posla da bi negovale dete iako to žele.

„Pored žena preduzetnica, ugrožene su i žene koje su prijavljene na privremenim i povremenim poslovima, jer godinama rade sa privremenim ugovorima. Predlažemo da se izjednače prava onih žena koje rade na ugovore o radu i onih koje rade na fleksibilnim ugovorima kako bi u pogledu materinskih prava imali svi iste uslove. Država mora da učini sve da njihov posao učini sigurnim i stabilnim“, zaključila je Macura.

U Srbiji ima oko 100.000 žena preduzetnica

Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 100.000 žena preduzetnica. Oko 40.000 njih je u najreproduktivnijem periodu, odnosno starosti od 18 do 40 godina. Blizu 5.000 porodilja ima pravo na naknadu po osnovu člana 17 Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i to su one koje imaju sopstveni biznis ili rade na fleksibilnim ugovorima.

Povodom predloga izmena zakona koji bi omogućili bolji položaj žena preduzetnica, kontaktirali smo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Mame preduzetnice Najgroznije je kad te navedu na pomisao da je trudnoća greška

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare