Konkurs Slavija Manjež Foto: konkurs-slavija-manjez.rs

Društvo arhitekata Beograda raspisalo je konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje dela bloka centralne gradske zone kod Manježa, a istoričari umetnosti upozoravaju da vrednosti od arhitektonskog značaja moraju biti sačuvane.

Blok za koji je raspisan ovaj konkurs nalazi se između ulica Kralja Milana, Kralja Milutina, Nemanjine i Svetozara Markovića.

„Ovo dragoceno područje u centralnoj zoni grada, danas u neadekvatnom režimu korišćenja (u značajnom delu), zapušteno i neusaglašeno sa afirmisanim potencijalima neposrednog okruženja, kako u smislu urbaniteta, građevinskog fonda i ambijentalno, tako i po pitanju iskorišćenosti funkcionalnih, prostornih i investicionih resursa“, navodi se u konkursu Društva arhitekata Beograda.

Iako je ovaj konkurs „informacionog karaktera“, istoričar umetnosti Marko Bogdanović nagalašava da u ovom konkursu ne postoji jasno određeno da u ovom bloku moraju biti sačuvane zgrade koje su važne za beogradsku arhitekturu.

„Na osnovu tog konkursa biće rađeno rešenje, međutim u njemu ne postoji jasno odrđeno da ovaj blok zgrada mora biti sačuvan“, kaže Bogdanović za Novu misleći na zgrade građene krajem 20-ih prošlog veka.

Neke od tih zgrada je i ona gde se nekada nalazila čuvena kafana „Manjež“, upozorava sagovornik Nove.

On upozorava da bi nestankom ovog bloka bio značajno narušen opus poznatog češkog arhitekte.

„Ovaj deo prema Manježu je istorijski i arhitektonski jako bitan i moraju se sačuvati ove zgrade ili fasade. Ostatak bloka nije toliko bitan, koliko ovaj prema parku“, kaže Marković.

On se nada da će na ovaj blok gledati i na pravi način i sačuvati ga.

Podsećanja radi, između Trga Slavija i parka Manjež u Beogradu razmatra se izgradnja višespratnica koje bi bile namenjene stanovanju i poslovanju.

Višespratnice planira da gradi kompanija „STEFIAL“ d.o.o, u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića.

Bonus video – Rušenje kuće bagerom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare