Foto: Shutterstock

Udruženje "Mame su zakon" saopštilo je povodom stupanja na snagu Pravilnika koji omogućava pomeranje starosne granice za vantelesnu oplodnju (VTO) sa 43 na 45 godina, da će se zalagati da se i ta granica potpuno ukine.

„Zadovoljni smo što je naš zahtev prihvaćen, ali tu nećemo stati. Podsećamo da je jedan od prvih saveta onima koji prolaze kroz VTO da smanje stres, što je u uslovima intenzivne trke, kako sa finansijama tako i sa vremenom, gotovo nemoguće i zato ćemo se zalagati za to da se starosna granica u potpunosti ukine“, izjavila je predsednica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

U saopštenju udruženje podseća da se parovi zainteresovani da o trošku RFZO prodju kroz proces vantelesne oplodnje već mogu prijaviti za pregled kod nadležne Komisije, a da je posebno važno da će žene koje su napunile 45 godina dok se čekalo na usvajanje izmena pravnilnika, imati mogućnost da po hitnom postupku zakažu komisiju.

Rok za ovu grupu žena za pribavljanje dokumentacije i komisijski pregled je poslednji dan oktobra.

Vlada Srbije je 14. jula usvojila izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kojom se omogućava vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina.

Bonus video: VTO – Ko koči ispunjavanje obećanja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram