Mame su zakon: Poslodavci da na vreme dostave dokumentaciju

Društvo 27. maj. 202013:41
Podeli:
Foto;Shutterstock

Osnivačica udruženja "Mame su zakon", Tatjana Macura uputila je u skupštinsku proceduru Predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, s ciljem da se poslodavci obavežu da za žene koje održavaju trudnoću dostave potrebnu dokumentaciju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) u roku ne većem od 15 dana, kako bi one na vreme primale svoje zarade na koje imaju pravo dok su na ovoj specifičnoj vrsti bolovanja.

Prema aktuelnom zakonskom rešenju ovaj rok ne postoji, pa tako trudnice svoj novac dobijaju sa zakašnjenjem koje je u pojedinim slučajevima i po nekoliko meseci dugačko, navelo je Udruženje „Mame su zakon“ u saopštenju za javnost.

„Jedna grupa savesnih poslodavaca blagovremeno dostavlja potrebnu dokumentaciju filijali RFZO-a, medjutim postoji i grupa onih koji to ne čine i zbog kojih na kraju ispaštaju samo trudnice“, navela je Macura.

Prema njenim rečima, u periodu kada se značajno uvećavaju troškovi porodice – održavanje trudnoće i priprema za porodiljski period, svaka finansijska neplanirana kriza teško se podnosi.

„Dobra vest je da je za ovu izmenu potrebno samo malo političke volje. Da bi trudnice u Srbiji otklonile svaku sumnju da je u pitanju nemar pojedinih poslodavaca ili države, potrebno je da buduća skupštinska većina prihvati ovu jednostavnu zakonsku korekciju“, izjavila je Macura.

Tatjana Macura je i predstavnica koalicije Ujedinjena demokratska Srbija.

Komentari

Vaš komentar