Sofija Markuljević / Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mala Sofija Markuljević, za koju je cela Srbija skupljala novac za lečenje od spinalne mišićne atrofije, primila je lek Zolgensma, poznat kao "najskuplji lek na svetu".

Mala Sofija trenutno se nalazi u Los Anđelesu, a njeni roditelji potvrdili su putem zvaničnog naloga na Tviteru da je primila „Zolgensmu“, lek čija jedna doza košta čak 2,1 miliona dolara.

„Naš san je konačno postao stvarnost. Sve ono za šta smo se zajedno borili proteklih nekoliko meseci se isplatilo. Hvala svima koji ste bili deo naše borbe i hvala što ste i dalje uz nas“, napisali su Sofijini roditelji.

Podsetimo da jednogodišnja Sofija boluje od spinalne mišićne atrofije – retke, teške i u velikom broju slučajeva smrtonosne bolesti, zbog koje ne može čak ni da samostalno drži glavicu, ni da se kreće.

Pročitajte još:

Njena jedina nada bila je da primi dozu leka  Zolgensma – a glavna prepreka na tom putu bio je novac koji je trebalo obezbediti za najskuplji lek na svetu , koji  košta čak 2,1 milion dolara.

Još 300.000 dolara trebalo je sakupiti za troškove bolničkog lečenja.

Humanitarna akcija trajala je četiri meseca, a Sofijini roditelji objavili su 30. jula da je novac prikupljen.

Sofija je 23. avgusta stigla u Los Anđeles, gde je primila dozu leka Zolgensma.

Taj lek se, inače, daje u jednoj dozi, i svi se nadaju da će značajno poboljšati Sofijino zdravlje.

Trenutno su u toku još dve humanitarne akcije prikupljanja novca za dve devojčice obolele od iste teške bolesti – Lanu i Minju.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare