Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zajedničko saopštenje Vlade Srbije i Stelantisa o zaštičenim kategorijama radnika i uslovima za rad u inostranstvu, stuglo je jutros i na mejl reprezentativnog Samosalnog sindikata. Međutim, u tom sndikatu za naš portal kažu da su dobili saopštenje ‘‘u obaveštajnoj formi‘‘, bez pratećih dokumenata, bez zvaničnih garancija i ‘‘nečijeg potpisa‘‘, te su zbog toga još uvek nepoverljivi prema novonastaloj situaciji.

Odgovor Radne grupe o ishodu radničkih zahteva, o kojima se pregovaralo skoro dve nedelje, sindikati i zaposleni očekivali su još u četvrtak. Izostanak odgovora, između ostalog bio je i povod za jučerašnji protest i jednočasovnu blokadu puta Kragujevac-Batočina.

Za reprezentativni Samostalni sindikat, današnje saopštenje ‘‘mogao bi da bude iskorak‘‘, ali su im, kako nam je rečeno, potrebne dodatne pisane garancije.

‘‘Ovo što smo jutros dobili, čekali smo još u četvrtak. Stiglo nam je jedno saopštenje, koje za sada posmatramo kao obaveštajnu formu. Ovo još uvek ne možemo da shvatimo kao garanciju, dok ne dobijemo dodatnu potvrdu. Ja kao čovek, želim da verujem da iza ovoga neko stoji u smisli važnosti, ali nam je potreban i dokaz za to. Mi ne smemo da sačekamo kraj izjašnjavanja u ponedeljak, a da ovo ostane u formi nečega što nije zvanično utemeljeno‘‘, rekao je Saša Đorđević predsednik Fijatovog Samostalnog sindikata.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je naveo da će danas od nadležnih iz premijerkinog kabineta, zahtevati dodatne garancije za saopštenje koje su dobili, te da će tek posle tih garancija, preko radničkih grupa obavestiti kolege.

Miljković: Sa Fijatom i Vladom samo napismeno

Zoran Miljković, sindikalac i radnik koji je bio u pregovaračkom timu, za Nova.rs kaže da je za zajedničko saopštenje Vlade i Stelantisa saznao iz medija i da na zvaničnu mejl adresu Samostalnog sindikata Fijat plastika, kako je rekao ‘‘nije stiglo ništa‘‘.

On je kategoričan u stavu da sa kompanijom i Vladom dobije sve dokaze napismeno, te da neće prestati sa protestima dok ne dobiju ‘‘sve na papiru‘‘.

‘‘To što se sad oglašavaju u medijima, ja im ne verujem ništa. Ovo je samo jedna od stavki oko kojih smo pregovarali i koju je između ostalog, premijerka obećala na sastanku u Kragujevcu. I dalje je ostala glavna stavka, a to su otpremnine, kao i spisak firmi u kojima planiraju da nas zaposle. Ja njima ne verujem ništa, dok ne vidim napismene garancije. Čekamo da nam to zvanično urče. Dok to ne dobijemo, mi nećemo stati sa protestima, jer im ne verujem ništa na reč‘‘, prokomentarisao je Miljković zajedničko saopštenje.

Podsetimo, Vlada i Stelantis jutros su u zajedničkom saopštenju naveli da će u procesu tranzicije biti zaštićene ranjive grupe radnika, odnosno, trudnice i porodilje, majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom. Izjašnjavanje Fijatovih radnika za odlazak u inostranstvo traje do ponedeljka 20. juna do 13 sati. Na jučerašnjem protestu sindikati su najavili novi protest, koji će organizzovati po isteku roka za izjašnjavanje i otkrili su da će u ponedeljak, od 15 sati blokirati magistralni put Kragujevac Kraljevo.

BONUS VIDEO: Radnici Fijata ponovo protestovali u Kragujevcu. Ko krši dogovor – Vlada ili zaposleni?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare