Trudnica, vantelesna oplodnja, Tatjana Macura
Foto: Shutterstock/TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ako Vlada uskoro ne ozvaniči odluku o podizanju starosne granice za ulazak u proces vantelesne oplodnje (VTO) o trošku zdravstvenog osiguranja, smatram da žene koje čekaju na ovu proceduru treba da izađu na ulice i da protestuju, jer to nažalost ostaje kao poslednja opcija borbe za potomstvo, a mi ćemo ih podržati, staćemo iza njih, kaže u razgovoru za Nova.rs Tatjana Macura, osnivačica Udruženja “Mame su zakon”.

Pročitajte još:

Podsetimo, još 28. marta, sedam dana pre izbora, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), najavljeno je pomeranje starosne granice za VTO sa 43 na 45 godina, ali Ministarstvo zdravlja još nije reagovalo, niti odobrilo ovu odluku, zbog čega Pravilnik za postupak VTO do danas nije promenjen.

“Naša Vlada nalazi se trenutno u tehničkom vakumu, pa me ne bi čudilo da ministarstvo čeka formiranje nove vlade kako bi doneli odluku o pomeranju starosne granice za VTO. Apelujemo ovom prilikom na njih da im ova stavka bude prioritet. Jako je važno da Ministarstvo zdravlja ubrza svoj deo procedure, jer ako stvarno budu čekali formiranje nove vlade, koja će možda biti tek u septembru, a VTO proces je dugotrajan, mnogo žena će izgubiti šansu. Neke od njih uskoro pune 45 godina i ako se ne prijave na vreme za ovaj proces, posle će biti kasno. Ako žene koje čekaju izmenu Pravilnika o VTO izađu ispred Vlade da protestuju i traže da se ovo pitanje reši što pre, udruženje ‘Mame su zakon’ će ih podržati, staćemo iza njih, jer to je jedan od načina njihove i naše borbe za potomstvo” naglašava Macura.

Ne treba da postoji vremensko ograničenje za VTO, ističe ona.

„Žene treba da pokušavaju da dobiju dete dok god misle da su sposobne za to i dok god to njihovo telo može. Svesna sam koliko ima žena koje bi se usudile da pokušaju da dobiju dete, bez obzira na godine“.

Žene ne odlažu trudnoću iz hira, niti zbog karijere, to su podli komentari onih koji smatraju da je ovaj proces preskup za državu.

„One čekaju da postanu finansijski stabilne ili da imaju partnera, kako bi mogle da odgajaju dete, a nisu sigurne da će država stati iza njih i pružiti im podršku. Nažalost, imamo često situaciju da ljudi sa snažnim uticajem na javnost, koji nisu iz sveta politike, zloupotrebljavaju svoj položaj. Nedavno se desilo da je književnica Vedrana Rudan iznela neumesne opaske na račun žena u četrdesetim i starijih od njih, koje žele da postanu majke, kada je razgovarala u programu sa voditeljkom Marijom Kilibardom. To je zasta bilo strašno i obeshrabrujuće za sve žene starije od 40 godina“, kaže naša sagovornica, koja je osnovala Udruženje „Mame su zakon“.

Ona dalje navodi da kada neko ko je na poziciji izvršne vlasti kaže da je zdravstvo u Srbiji besplatno, govori neistine.

Foto: Shutterstock

„To je jedan od razloga zašto mnogi ne podržavaju podizanje starosne granice za VTO, jer smatraju da je neisplativo i da država troši mnogo novca. Međutim, sve zdravstvene usluge koje koristimo, mi smo već platili. Naše zdravstvo nije besplatno. Plaćamo doprinose tokom čitavog radnog veka i želimo da se deo doprinosa uputi onima kojima je neophodno. Smisao postojanja RFZO-a je da mi deo svojih zarada pružimo onima kojima je potrebno, a tu spada i VTO“.

U Srbiji imamo ozbiljan demografski problem.

„Predsednik je u jednom od poslednjih obraćanja izjavio da će rešavanje tog problema biti jedna od 10 glavnih tema buduće vlasti. To se ne odnosi samo na novac koji će dobiti porodice, već i na VTO procese koji moraju biti omogućeni svim ženama, koje su u stanju da prođu kroz te procedure. Ovaj problem se mora rešiti u najkraćem roku jer vreme je za ove žene luksuz. Naime u našoj zemlji je stopa fertiliteta 1,48, a za prostu reprodukciju nam je potrebno 2,1. Broj porodica koje imaju prvo dete je 50 odsto od ukupnog broja, a onih koje imaju drugo dete oko 40 odsto” kaže Macura i kroz smeh dodaje:

„Uostalom, ako vlast odobri podizanje starosne granice i država će biti na dobitku, imaće još poreskih obaveznika“.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Naime, zbog odugovlačenja sa odlukom koja je presudna za izmenu Pravilnika o podizanju starosne granice za VTO, iz RFZO-a su pre tri dana poslali hitan dopis u Ministarstvo zdravlja.

„Dana 28.03.2022., Republički fond za zdravstveno osiguranje je doneo odluku da finansira pokušaje vantelesne oplodnje za žene do 45 godine života, umesto do 43 godine i preduzete su sve radnje iz nadležnosti Fonda, kako bi se akt kojim se reguliše navedeno pravo izmenilo. U vezi sa tim, nakon dobijanja mišljenja struke i donošenja odluke Upravnog odbora Republičkog fonda o usvajanju izmene Pravilnika, dana 31.05.2022 godine Fond je predlog pravilnika dostavio Ministarstvu zdravlja na dalju nadležnost i postupanje, u skladu sa članom 133. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Imajući u vidu da navedeni pravilnik još nije stupio na snagu, a kako je potrebno da se što pre omogući ženama preko 43 godine života pravo na postupke vantelesne oplodnje, Republički fond je Ministarstvu zdravlja dana 13.06.2022. godine, uputio i Urgenciju na izmenu Pravilnika“, stoji u poslednjem saopštenju Fonda.

Bonus video: Šta se dogodilo sa obećanjem RFZO da se starosna granica za VTO pomera na 45 godina?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare