Brutalno su obmanuli žene koje čekaju vantelesnu: Lončar koči procedure

Društvo 12. maj. 202219:34
Podeli:
Trudnica, trudna žena, vantelesna oplodnja, VTO, Zlatibor Lončar, Zlatibor Lončar,
Foto: Shutterstock/Goran Srdanov/Nova.rs

Vest da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) pomera starosnu granicu za vantelesnu oplodnju (VTO) sa 43 na 45 godina, odzvonila je krajem marta, a posebno obradovala žene koje su zbog godina života izgubile pravo na ovaj proces o trošku države. Međutim, gotovo dva meseca kasnije, one i dalje čekaju na zvaničnu odluku, koju koči Ministarstvo zdravlja i njihova Republička stručna komisija (RKS) za biomedicinski potpomognutu oplodnju, jer svoje mišljenje, od kojeg zavisi izmena Pravilnika o VTO - ne daju.

Pročitajte još:

Jedna od žena, koje čekaju izmenu ovog Pravilnika je i Marija Žikić (44) iz Beograda, koja je prvi put na vantelesnu oplodnju otišla sa 40 godina, ali nažalost posle više neuspešnih pokušaja, sa 43 izgubila je pravo na nove procese o trošku osiguranja. Sa objavom Republičkog fonda, da će starosna granica biti pomerena na 45 godina, u njoj se ponovo probudila nada.

“Lako je kad neko ima 30 godina i neograničen broj pokušaja, može i da sačeka, ali ja ne mogu. Imala sam više pokušaja o trošku osiguranja, bilo je važno da što pre i što bolje izaberem ustanovu i lekara, a to traje. Svaki put se prolazi kroz papirologiju, to uvek traži strpljenje i energiju, a vreme prolazi. Do pre dva meseca bila sam očajna u želji da postanem majka, ali već pomirena sa sudbinom da se to možda nikada neće desiti. Onda sam čula da će Fond odobriti podizanje starosne granice do 45 godina. Inače, u avgustu punim 45 i nadam se da će uskoro promeniti Pravilnik, kako bih mogla da probam bar još jednom. Ne znam zašto je toliko vremena potrebno da se ozvaniči ova odluka i šta i koga čekaju?” priča za Nova.rs Marija, koja je putem VTO nekoliko puta ostala trudna, ali je nažalost izgubila plod.

Foto:Shutterstock

Naime, u svetlu priča o populacionoj politici i borbe za natalitet u Srbiji, kojima su političarima “puna usta”, jedina državna institucija koja ima ingerencije i moć da nešto uradi po ovom pitanju i pobošlja situaciju, Ministarstvo zdravlja – ćuti. A ova vest, za žene koje su navršile 44 godine, je pre izbora održanih trećeg aprila, bila jedna od najudarnijih.

Žene se plaše da ako ne izmene Pravilnik do početka leta, moraće da čekaju jesen. U letnjoj sezoni aktuelni su godišnji odmori, na klinikama je manje lekara i svaka papirologija se odvija sporije nego inače, a ovima ženama “gori pod nogama” i neke od njih već se bliže 45. rođendanu.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

“Republički fond je doneo odluku da se usluge vantelesne oplodnje pružaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ženama do 45 godine života, umesto kako je trenutno do 43 godine. U vezi sa tim odmah smo pokrenuli postupak radi dobijanja mišljenja Republičke stručne komisije (RSK) za BMPO za podizanje starosne granice na 45 godina. Po dobijanju odgovora od strane RSK za BMPO, Republički fond će izvršiti izmenu Pravilnika koji reguliše prava osiguranih lica na vantelesnu oplodnju, a samim tim i definiše godine života žene. Predlog izmene Pravilnika će se dostaviti Ministarstvu zdravlja na dalju nadležnost, a po usvajanju Pravilnika i objavljivanju u Službenom glasniku, Pravilnik stupa na snagu i žene do 45. godine mogu ući u VTO proceduru” kažu za Nova.rs u RFZO-u.

Međutim, članovi RSK Ministarstva zdravlja su očigledno već na odmoru, jer iz nepoznatog razloga, gotovo dva meseca na šalju odgovor o pomeranju starosne granice.

Foto: Shutterstock

“Plašim se da će struka dati negativno mišljenje po ovom pitanju, iz razloga što ne postoje šanse da žena od 44 godine uz vantelesnu oplodnju dobije bebu. To se još nigde nije desilo. Postoji šansa da dođe do začeća i da iznese trudnoću ako je prirodnim putem začela. Mislim da je greška Fonda što nisu konsultovali struku pre nego što su doneli ovu odluku. Da bi žene mogle da uđu u ovu proceduru potrebno je da u Ministarstvu zdravlja bude zvanično promenjeno uputstvo za vantelesnu oplodnju, ali to se još nije desilo” kaže za Nova.rs Sandra Jovanović, predsednica udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Da ironija i apsurd budu veći, žene koje žive u Vojvodini, a imaju preko 43 godine, ne moraju da čekaju ovaj Pravilnik. One naime još od 2020. mogu da ulaze u proces VTO do 45. godine, ali o trošku AP Vojvodina. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo doneo je ovaj Pravilnik još pre dve godine. Promene u odluci Pokrajinske skupštine odnosile su se na parove koji nemaju nijedno dete, žive na teritoriji AP Vojvodina, a obuhvatale su i žene sa starosnom granicom do 45. godine.

 

Komentari

Vaš komentar