Trudnica, Vlada Srbije, zgrada, ultrazvuk, uz, vantelesna oplodnja, vto
Foto: Shutterstock/Filip Krainčanić/Nova.rs

Radosna vest za žene koje imaju više od 43 godine, a žele da uđu u proces vantelesne oplodnje (VTO) o trošku države, kratko je trajala. Pre izbora 3. aprila, jedna od udarnih informacija za sve parove koji su na čekanju zbog starosne granice, bila je ta da će o trošku osiguranja žene do 45. godine moći da pokušaju da dobiju dete putem VTO. Danas se međutim u Ministarstvu zdravlja jedva i sećaju da je takva najava postojala.

Pročitajte još:

Naime, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) najavili su, još u martu, pomeranje starosne granice za VTO sa 43 na 45 godina za žene. Tri meseca kasnije, one i dalje čekaju na zvaničnu odluku, koju koči Ministarstvo zdravlja i njihova Republička stručna komisija (RKS) za biomedicinski potpomognutu oplodnju, jer svoje mišljenje, od kojeg zavisi izmena Pravilnika o VTO – ne daju.

Iz tog razloga, pozvali smo Upravu za biomedicinu pri Ministarstvu zdravlja, kako bismo dobili sveže informacije.

“Žao nam je, ali još ništa ne znamo. Pozovite Fond, vidite sa njima” rečeno nam je u Upravi.

Kada smo im objasnili da smo već razgovarali sa ljudima u Fondu i da su oni uradili sve što je do njih, a da se već tri meseca čeka odluka ministarstva, dobili smo novi odgovor:

“To je sve u proceduri. Morate da sačekate, budite strpljivi. U vreme ove tehničke vlade sigurno se ništa neće rešiti, znate kako je sa tim, a niko ne zna do kad će ovo ovako da traje..”, rekla nam je jedna od zaposlenih u Upravi.

Foto: Shutterstock

I tako su svim ženama, koje su se od marta radovale i iščekivale da uđu u proces VTO, slomili srce i ubili i poslednju nadu da će jednog dana dobiti bebu.

“Sramota, bezobrazluk i neodgovornost nadležnog ministarstva je beskrajna. Mnogo sam besna jer ne mogu ništa da učinim. Čekamo od proleća i evo stiže leto, a onda će svi oni, uključujući i lekare, na godišnje odmore”, ljutito za Nova.rs priča Marija Žikić (44) iz Beograda, koja je putem VTO nekoliko puta ostala trudna, ali je nažalost izgubila plod.

Ona je strpljivo čekala izmenu Pravilnika, jer je posle više neuspešnih pokušaja, sa 43 godine izgubila pravo na nove procese o trošku osiguranja.

“Lako je kad neko ima 30 godina i neograničen broj pokušaja, može i da sačeka, ali ja ne mogu. Imala sam više pokušaja o trošku osiguranja, bilo je važno da što pre i što bolje izaberem ustanovu i lekara, a to traje. Svaki put se prolazi kroz papirologiju, to uvek traži strpljenje i energiju, a vreme prolazi. Do pre dva meseca bila sam očajna u želji da postanem majka, ali već pomirena sa sudbinom da se to možda nikada neće desiti. Onda sam čula da će Fond odobriti podizanje starosne granice do 45 godina. Inače, u avgustu punim 45 i nadam se da će uskoro promeniti Pravilnik, kako bih mogla da probam bar još jednom. Ne znam zašto je toliko vremena potrebno da se ozvaniči ova odluka i šta i koga čekaju?” pita Marija.

Foto: Shutterstock

Naime, u svetlu priča o populacionoj politici i borbe za natalitet u Srbiji, kojima su političarima “puna usta”, jedina državna institucija koja ima ingerencije i moć da nešto uradi po ovom pitanju i pobošlja situaciju, Ministarstvo zdravlja – ne radi ništa, a nema naznaka ni da će početi uskoro da rešavaju ovo pitanje.

“Republički fond je doneo odluku da se usluge vantelesne oplodnje pružaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ženama do 45 godine života, umesto kako je trenutno do 43 godine. U vezi sa tim odmah smo pokrenuli postupak radi dobijanja mišljenja Republičke stručne komisije (RSK) za BMPO za podizanje starosne granice na 45 godina. Po dobijanju odgovora od strane RSK za BMPO, Republički fond će izvršiti izmenu Pravilnika koji reguliše prava osiguranih lica na vantelesnu oplodnju, a samim tim i definiše godine života žene. Predlog izmene Pravilnika će se dostaviti Ministarstvu zdravlja na dalju nadležnost, a po usvajanju Pravilnika i objavljivanju u Službenom glasniku, Pravilnik stupa na snagu i žene do 45. godine mogu ući u VTO proceduru” kažu za Nova.rs u RFZO-u.

Foto: Shutterstock

Međutim, članovi RSK Ministarstva zdravlja su očigledno već na odmoru, jer iz nepoznatog razloga, gotovo tri meseca na šalju odgovor o pomeranju starosne granice.

“Plašim se da će struka dati negativno mišljenje po ovom pitanju, iz razloga što ne postoje šanse da žena od 44 godine uz vantelesnu oplodnju dobije bebu. To se još nigde nije desilo. Postoji šansa da dođe do začeća i da iznese trudnoću ako je prirodnim putem začela. Mislim da je greška Fonda što nisu konsultovali struku pre nego što su doneli ovu odluku. Da bi žene mogle da uđu u ovu proceduru potrebno je da u Ministarstvu zdravlja bude zvanično promenjeno uputstvo za vantelesnu oplodnju, ali to se još nije desilo” kaže za Nova.rs Sandra Jovanović, predsednica udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Da ironija i apsurd budu veći, žene koje žive u Vojvodini, a imaju preko 43 godine, ne moraju da čekaju ovaj Pravilnik. One naime još od 2020. mogu da ulaze u proces VTO do 45. godine, ali o trošku AP Vojvodina. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo doneo je ovaj Pravilnik još pre dve godine. Promene u odluci Pokrajinske skupštine odnosile su se na parove koji nemaju nijedno dete, žive na teritoriji AP Vojvodina, a obuhvatale su i žene sa starosnom granicom do 45. godine.

Bonus video: Mame preduzetnice Najgroznije je kad te navedu na pomisao da je trudnoća greška

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar