Zoran Lutovac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da nametne svoj politički uticaj i vrednosni sistem kroz inicijativu da samo država može da objavljuje školske udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije.

„Iza inicijative da se pisanje udžbenika za tri predmeta – srpski jezik, istoriju i geografiju – poveri državi, odnosno, isključivo poslušnom izdavaču, očigledno se krije namera da se obrazovnom sistemu nametne politički uticaj i vrednosni sistem autokrate Vučića“, naveo je Lutovac u pisanoj izjavi.

Povezane vesti:

Ocenio je da je Vučiću cilj da pretočiti „svoj politički kredo“: „država to sam ja“ u obrazovni sistem i dodao da su mediji prenošenjem te izjave „prilično uznemirili prosvetne radnike“.

„Na taj način moguće je da će učenici ubuduće učiti da su devedesete godine 20. veka bile ‘zlatno doba’, baš kao i ovo vreme opšteg propadanja Srbije. To je prečica i za ispunjavanje velike želje Vučića da ‘uđe u srpsku istoriju’, o čemu je više puta javno govorio“, istakao je Lutovac.

Predsednik DS je naglasio da će Vučić ući u istoriju, „ali sigurno ne na način kako je on to zamislio“.

„Otuda ideja da ‘država piše istoriju’ i obezbedi mu mesto koje bi on želeo, a ne ono koje zaslužuje. Poput njegovog prijatelja Viktora Orbana koji se pre nekoliko godina pojavio u udžbeniku mađarske istorije kao ‘otac nacije’ sa brojnim fotografijama i citatima njegovih govora“, dodao je Lutovac.

Predsednik DS je naglasio da svi koji su podržali tu inicijativu Vučića treba da znaju da će udžbenici koji budu pisani „po njegovoj narudžbini“ trajati „onoliko koliko bude na vlasti“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar