Foto:Screenshot/Twitter/@Ceca_Kana

Kad je 2012. godine, u Smederevskoj tvrđavi staroj 580 godina, postavljen kamen temeljac za atletsku stazu, malo ko je verovao da će se projekat u maniru Letećeg cirkusa Montija Pajtona zaista i realizovati. Ipak, 2017. su građani Smedereva između zidina ovog drevnog zdanja dobili stazu, a sada se, evo, privodi kraju i izgradnja atletskog stadiona. Da, dobro ste pročitali.

U neverici se društvenim mrežama širi video koji prikazuje kako izgleda „velelepni sportski objekat“ nakalemljen usred zdanja koje je u 15. veku, kao prestonicu tadašnje Srbije, podigao despot Đurađ Branković.

“To će biti jedinstven atletski objekat na svetu i vrlo atraktivan za organizaciju međunarodnih i domaćih takmičenja, jer će biti između zidina Smederevske tvrđave”, naveli su još u maju iz Atletskog saveza Srbije, koji je iz svojih sponzorskih i donatorskih sredstava delom učestvovao u ovom skrnavljenju nasleđa. Pored njih, novac su dali iz grada Smedereva, kao i Ministarstva omladine i sporta.

Pročitaj i:

I dok se mnogi pitaju zašto pare nisu uložene u obnavljanje Smederevske tvrđave, kao neprocenjivog bogatstva naše baštine, na Fejsbuk stranici Srpska srednjovekovna istorija poručuju:

„Tvorcima te ideje predlažemo da odmah do atletskog stadiona izgrade jedno veliko jezero, koje će postati gradsko kupalište, a takođe da u samoj tvrđavi podignu jedan cirkus i izgrade stazu za Formulu 1, poslovno-stambeni kompleks zgrada, koje će u proseku imati po 10 spratova, i vojno-civilni aerodrom sa sedam pista.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare