Mijomir Pelemiš / Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Epidemiolozi iz Kriznog štaba danas su, nakon sastanka sa ministrom zdravlja Zlatoborom Lončaarem, uputili reči upozorenja, reči koje bi trebalo da postaknu bolje poštovanje preventivnih mera u borbi protiv koronavirusa.

Mijomir Pelemiš i Goran Stevanović objasnili su zbog čega su od vlade zatražene i usvojene rigoroznije mere.

„Situacija nam izmiče kontroli, zato smo tražili da se mere pooštre, ali ako se ne poštuju – uspeha nema. Važno je da se mere kontrolišu. Znamo da mali deo ne sprovodi te mere i kontrole moraju biti rigorozne. Čekaćemo 10 dana, ali to ne znači da ukoliko dođe do pogoršanja nećemo ponovo zasedati i raspravljati o pooštravanju mera“, izjavio je iskusni epidemiolog, dr Mijomir Pelemiš.

I njegov kolega, direktor Infektive klinike Goran Stevanović, opisao nam je slike sa kojima se kao direktor Infektivne klinike sreće svakog jutra.

„Brojke jasno govore. Broj pozitivnih, hospitalizovanih, preminulih se povećava iz dana u dan“, izjavio je dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike.

Goran Stevanović Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

On je rekao da je sve veći broj pacijenata sa teškom kliničkim slikom i da je najviše ugroženo radnoaktivno stanovništvo srednje životne dobi.

„Na Infektivnoj klinici svako jutro dočekamo sa prekobrojnim pacijentima koje smeštamo na privremene krevete. Čim nekoga otpustimo na njegovo mesto primamo novog bolesnika“, kaže Stevanović.

Raste i broj pacijenata koji su probali da se sami leče.

„Dolaze posle pet-šest dana sa teškim kliničkim slikama i čim dođu završe na jedinici intenzivne nege“,  rekao je Stevanović i apelovao na građane da se jave u kovid ambulante čim primete simptome.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare