Foto: Tanjug

Saradnici premijerke Ane Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktor IT sektora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, učestvovali su u izradi Informacionog sistema Covid-19, odnosno imali su uvid u stvarni broj testiranih, obolelih i umrlih od virusa korona koje je prikupljao Institut Batut, saznaje BIRN. U podacima iz informacionog sistema se pored broja umrlih nalazi posebna oznaka "odobrilo Ministarstvo zdravlja".

BIRN otkriva da se Svetlana Jovanović, viša savetnica pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, navodi kao glavni kontakt „za sva tehnička pitanja u vezi sa korišćenjem informacionog sistema Covid-19“ u Korisničkom uputstvu koje je tokom aprila 2020. prosleđeno svim zdravstvenim ustanovama radi evidentiranja zaraženih virusom korona.

Jovanović nije želela da razgovara za BIRN rekavši da je bila „tehnička podrška” i da nije “imala uvid u podatke”.

Tri meseca nakon što je BIRN objavio da podaci iz Informacionog sistema pokazuju da je broj umrlih od korone višestruko veći od zvanično saopštenog, član Kriznog štaba dr Predrag Kon je u utorak gostujući u programu NewsMax Adria rekao da su njegova istraživanja pokazala da je bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je bilo pismeno prijavljeno.

Krizni stab
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kon je u junu rekao da mu pisanje BIRN-a “liči na teoriju zavere”, da bi ove nedelje krivca za neslaganja podataka našao u nepreciznom informatičkom sistemu.

Istraživanje BIRN-a, međutim, pokazuje da je Informacioni sistem Covid-19 funkcionisao – da su nadležni iz kovid bolnica, zavoda za javno zdravlje i laboratorija na dnevnom nivou upisivali podatke u sistem, da su se podaci slivali u Institut Batut i da su nadležni imali pristup pravim podacima – samo ih nisu saopštavali javnosti.

BIRN takođe saznaje da je posao izrade Informacionog sistema obavljao Marko Jovanović, direktor IT sektora pri Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. BIRN je pokušao da stupi u kontakt sa Jovanovićem, ali se on nije odazvao.

Dokumentaciju o tome kojoj javnoj službi su poverena ovlašćenja, odnosno kojoj su privatnoj firmi dodeljeni poslovi izrade informacionog sistema covid-19 novinari BIRN-a tražili su po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja RFZO i Vladi Srbije. Oni nisu dostavili tražena dokumenta.

Izvori BIRN-a navode da je uvid u podatke imao i Nikola Pandrc, šef kabineta ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Nadležni iz Instituta Batut su svaki dan Ministarstvu zdravlja i Kancelariji za informacione tehnologije Vlade Srbije slali izveštaje sa podacima o broju testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata i broju preminulih.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U samom Informacionom sistemu pored određenog broja umrlih postoji posebna oznaka “odobrilo Ministarstvo zdravlja”, ali niko od nadležnih nije za BIRN hteo da objasni šta ta kolona znači.

U telefonskom razgovoru za BIRN šef kabineta Ministarstva zdravlja Nikola Pandrc kaže da PR službu Ministarstva zdravlja pitaju o tome šta je bio njegov posao tokom krize.

Na pitanje da li je bio na Institutu Batut tokom krize, imao uvid u podatke, a u sistemu video kolonu „odobrilo Ministarstvo zdravlja“, kaže da „nije učestvovao ni u kakavoj organizaciji, niti rukovodio“, ali da ipak proverimo sa PR službom.

Ko je odlučivao i zbog čega da se javnosti ne saopštavaju podaci koji postoje u Informacionom sistemu, nego da se oni smanjuju, ni danas nije jasno.

Šta zna savetnica Ane Brnabić

Vlada Srbije je 28. marta 2020. godine donela Zaključak o uspostavljanju Informacionog sistema Covid-19 koji je osmišljen da bude centralno mesto na koje će se slivati svi podaci u vezi sa virusom korona.

Premijerka Ana Brnabić je gostujući na televiziji Pink rekla da su upravo ona i predsednik Aleksandar Vučić insistirali da se napravi ova baza „kako bi u svakom trenutku imali potpuno transparentne podatke, uvezali sve podatke, kako bismo znali šta se dešava u svakom trenutku“.

Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako su pojedini članovi Kriznog štaba nakon teksta BIRN-a pokušavali da objasne da se podaci u Informacioni sistem mogu ubacivati naknadno, po sećanju i ličnom nahođenju, zaključkom Vlade Srbije i drugim aktima, ta procedura je precizno definisana.

U korisničkom upustvu za korišćenje Informacionog sistema navodi se da sve institucije koje se bave borbom protiv virusa korona – laboratorije, kovid bolnice i kovid ambulante – imaju obavezu da unose podatke u Informacioni sistem odmah ili najkasnije dva sata nakon događaja važnog za borbu protiv kovida (smrtni slučaj, rezultat testa, stavljanje na respirator, slobodni bolnički kreveti…).

„Srbija će uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt, za svakog čoveka, da vidimo kako to izgleda“, rekao je Vučić dodajući da ne misli da će tu biti mnogo velikih razlika.

U korističkom upustvu, koje je 2. aprila poslato svih zdravstvenim ustanovama, nalazi se i broj mobilnog telefona Svetlane Jovanović, više savetnice pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

„Sva tehnička pitanja u vezi sa korišćenjem aplikacije možete uputiti na adresu elektronske pošte ili pozvati broj (broj telefona Svetlane Jovanović)“, navodi se u tom dokumentu.

Svetlana Jovanović angažovana je kao viša savetnica pri Kabinetu premijerke u Jedinici za implementaciju strateških projekata, eletronskih servisa i razvoj e-uprave, navodi u njenoj javno dostupnoj biografiji.

Jovanović radi kao asistent na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu gde priprema doktorsku disertaciju. “Autor je brojnih radova i monografije u oblastima zaštite podataka o ličnosti i ostvarivanja drugih prava na internetu”.

Viša savetnica premijerke Brnabić, Svetlana Jovanović nije htela da govori za BIRN kako bi objasnila svoju ulogu na izradi informacionog sistema covid-19, zato što nije „ovlašćena da daje izjave.“

U telefonskom razgovoru objasnila je „da nikada nije videla podatke“ i da je „stručni saradnik.“

BIRN je još sredinom juna, nakon uvida u podatke iz Informacionog sistema Covid-19, objavio da je u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. u kovid bolnicama umro 1081 pacijent, od čega je kod njih 632 sa sigurnoću ustanovljeno da su pre smrti bili pozitivni na virus korona. U istom tom periodu zvanično je bilo saopšteno da je umrlo daleko manje obolelih – 244.

Komentari

Svi komentari (10)