Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U Međunarodnoj federaciji radnika u građevinarstvu i šumarstvu smatraju da bi Vlada Srbije morala da učini mnogo više kako bi zaštitila ljudska i radnička prava stranih radnika u Srbiji, prenosi portal Mašina.

Već više dana u žiži javnosti je situacija u kojoj se nalaz oko 500 radnika iz Vijetnama, a koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu.

Nehumani uslovi smeštaja i indicije i o kršenju ljudskih i radničkih prava polako stižu i do međunarodnih organizacija.

Jasmin Redžepović, jedan od sekretara Međunarodne federacije radnika u građevinarstvu i šumarstvu (BWI), koja predstavlja oko 12 miliona radnika i radnica u 127 zemalja, u razgovoru sa novinarima Mašine podseća na odgovornost vlasti u Srbiji za težak položaj u kojem su se našli radnici iz Vijetnama.

„Vlada Srbije ne bi smela da dozvoli investitorima da se ovako ponašaju. Ovo što se dešava radnicima iz Vijetnama je rezultat nekažnjavanja nesavesnih poslodavaca. U srbiji se to, koliko znamo, dešavalo i radnicima iz Indije i Turske. Poslodavci prate te signale koji im govore da mogu da tako da se ophode prema radnicima“, kaže Redžepović za Mašinu.

On objašnjava da osim simboličnih izlazaka inspekcije na teren u ovakvim slučajevima nikad ne vidimo da državni zvaničnici izađu i kažu kako je ovakvo ophođenje prema radnicima nedopustivo.

Redžepović podseća i na slučaj radnika iz Indije angažovanih preko građevinske firme „Nikolić“ iz Kraljeva. BWI je i tada bio angažovan kao posrednik u rešavanju problema ovih radnika, a Redžepović kaže da vlasnica kraljevačke firme još uvek nije isplatila zaostale zarade radnicima iako je to bio dogovor.

Foto:organizacija ASTRA

„Tada je firma ‘Nikolić’ radnicima platila samo avionske karte do Nju Delhija, ali ti ljudi su morali još po 30 sati da putuju vozom do svojih domova i to nije plaćeno. Takve stvari ostaju nekažnjenje i zato se ponavljaju“, kaže Redžepović.

U skladu sa tim Redžepović smatra da bi međunarodne, lokalne i vijetnamske sindikalne organizacije i drugi akteri svoj pritisak morali da usmere pre svega na Vladu Srbije kojoj bi trebalo podsetiti da „svi treba da uživaju ista prava“.

On smatra i da je problem što se država ne uključuje u rešavanje tih problema već je sve ostavljeno na teret civilnog sektora i organizacija poput ASTRE koja je bila uključena i u slučaj radnika iz Indije.

Foto:organizacija ASTRA

Redžepović kaže da je u ovakvim situacijama potrebno tražiti i podršku Međunarodne organizacije rada (MOR), pošto je Srbija potpisnica konvencija ove organizacije koje se ne poštuju. On kaže da postoji i nekoliko konvencija koje Srbija nije ratifikovala a koje bi pomogle u zaštiti prava stranih radnika.

BWI se sa ovakvim praksama suočava u celom regionu, a sa svojim članicama iz Srbije će napisati zvanično pismo u kojem će od Vlade zahtevati da prestane sa politikom nekažnjavanja ovakvih praksi.

Linglong doseljava nove radnike 

Dok 500 vijetnamskih radnika Linglonga i dalje žive u nehumanim uslovima bez vode, grejanja i toaleta, ova kompanija upravo doseljava nove radnike u Zrenjanin.

Prema onome što su reporteri Nova.rs videli na licu mesta, pedesetak kineskih državljana se upravo useljava u kolektivni smeštaj u objekte nekadašnjeg GIK Banata, u Hercegovačkoj ulici u Zrenjaninu.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ovi objekti su inače ranije korišteni za smeštaj izbeglica iz Hrvatske, a kasnije i za smeštaj radnika. Za razliku od kineskih radnika zaposlenih u Linglongu, vijetnamskim radnicika nije dozvoljeno da napuštaju krug fabrike, dolaze do grada ili imaju ikakav kontakt sa javnošću. Njima su, po ulasku u Srbiju, od strane uprave Linglonga oduzeti pasoši i sva lična dokumenta.

Radnici iz Vijetnama stupili u štrajk

Oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike u sredu su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave.

Vijetnamski radnici rekli su da je vest o njihovom položaju stigla i do matične zemlje gde su danas njihove porodice takođe organizovale proteste. Ranije danas aktivisti su iz kruga fabrike Linglong uspeli da izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz.

Turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizaciji Astra koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Bonus video – Pobuna u Linglongu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar