Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Dok 500 vijetnamskih radnika Linglonga i dalje žive u nehumanim uslovima bez vode, grejanja i toaleta, ova kompanija upravo doseljava nove radnike u Zrenjanin.

Prema onome što su reporteri Nova.rs videli na licu mesta, pedesetak kineskih državljana se upravo useljava u kolektivni smeštaj u objekte nekadašnjeg GIK Banata, u Hercegovačkoj ulici u Zrenjaninu.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ovi objekti su inače ranije korišteni za smeštaj izbeglica iz Hrvatske, a kasnije i za smeštaj radnika. Za razliku od kineskih radnika zaposlenih u Linglongu, vijetnamskim radnicika nije dozvoljeno da napuštaju krug fabrike, dolaze do grada ili imaju ikakav kontakt sa javnošću. Njima su, po ulasku u Srbiju, od strane uprave Linglonga oduzeti pasoši i sva lična dokumenta.

Teške sudbine

Nakon lažne vesti da su vijetnamski radnici preseljeni iz baraka u industrijskoj zoni Linglonga u Zrenjaninu, jutros se ispostavilo da se oni svi i dalje nalaze na istom mestu i u pojednako lošim uslovima. Na mnogim fotografijama užasnih uslova u kojima rade Vijetnamci, vidi se da radnici često nose samo japanke i tanke majice. Ispostavlja se da je to tako zašto što oni nisu znali gde uopšte idu.

Jedan od njih, jutros je primoran kako kaže da radi na gradilištu fabrike, uprkos vidnoj povredi ruke koju ima.

„Mi ovde nemamo nikakvu medicinsku pomoć, niti pristup lekaru. Pre mesec dana smo skoro svi imali bolove u stomaku i verovatno neki virus, ali nikome nije ukazana pomoć. Svaki dan se neko razboli, ali to njih nije briga“, priča za Nova.rs radnik iz Vijetnama po imenu Dži.

Prema njegovim rečima, svi oni su “preko noći” dovoženi po grupama od njih pedesetak, a da praktično nisu znali ni gde dolaze, ni u kakvim uslovima će raditi. To potvrđuje činjenica da većina od 500 radnika od garderobe ima par majica, japanke i sem radnih kombinezona u kojima i rade i spavaju, nemaju ništa drugo.

Bonus video: Radnici Linglonga u dužničkom ropstvu Ako se vrate, nemaju od čega da prežive

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare