Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Drago Tošić iz Unije privatnih prevoznika izjavio je da će nakon početka rada u gradskom saobraćaju u Beogradu biti dosta promena, pa je zbog toga poručio Beograđanima da budu strpljivi, jer će kapacitet vozila biti smanjen.

„Iza nas je težak period od dva meseca kada su vozila bila parkirana. Imali smo sastanak u Skupštini grada gde su nam saopšteni neki detalji koji će biti primenjeni od 8. maja kada kreće GSP Beograd. Ulaziće se najverovatnije na prva vrata, sedišta će biti obeležena, tamo gde će putnici moći da sede, biće smanjen kapacitet autobusa, tako da će biti dosta promena i očekujemo od građana strpljenje“, rekao je Tošić u Danu uživo na N1

Dodaje da će biti primenjen letnji red vožnje i da očekuje da će biti veliki broj putnika, ali se nada da su stručne službe dobro procenile situaciju i da neće biti gužvi.

Komentarišući ulaz putnika na prva vrata i mogućnost ugrožavanja vozača, on navodi da vozačke kabine besprekorno čuvaju vozača, a da tamo gde ne postoje kabine, biće postavljene barijere.

„To ćemo uraditi u narednih nekoliko dana. Vozači će imati zaštitnu opremu, maske i rukavice. Verovatno ćemo dobiti i vizire, pa će biti maksimalno zaštićeni. Vozači neće prodavati karte, tako da će kontakt između vozača i putnika biti sveden na minimum. Putnici će proći, validirati svoju kartu i zauzeti jedno od slobodnih mesta“, napominje Tošić.

Prema uputstvima koje su dobili, procenjuje da će broj putnika u jednom autobusu biti od 35 do 45.

„Nadamo se da će to uspeti da se organizuje na taj način, a nadamo se i da će se još određeno vreme zadržati i korišćenje putničkih vozila, tako da neće biti veliki pritisak putnika na autobuse. Od strane Grada će biti praćeno, i ukoliko bude potrebno, svakako će se izvršiti korekcija broja vozila“, naglašava Tošić.

On navodi da će putnici morati da nose maske i rukavice, a da će osoblje koje će biti u autobusu stajati na prednjim vratima i kontrolisati svakog putnika.

„Svaki putnik koje ne bude imao masku i rukavice neće moći da uđe u autobus. Očekujemo od svakog da poštuje mere, kako bi i nama smanjili probleme. Pozivamo sve putnike da nose maske prilikom ulaska u vozilo i da na taj način svima nama pomognu“, ističe Tošić.

Govoreći o ceni karata, on kaže da oni ne utiču na cenu i da Sekretirijat za javni prevoz Grada Beograda to radi.

Kaže i da će svakog dana nakon završetka rada svako vozilo biti detaljno dezinfikovano, što je rađeno i pre prekida saobraćaja u Beogradu. Što se tiče gubitaka, naglašava da je šteta značajna, i da je teško izmeriti u ovom trenutku.

Prema njegovim rečima, gotovo svi vozači su zadržabni u radnom odnosu, a plate su redovno isplaćene.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram