Rade Panić iz Ujedinjenih protiv kovida izjavio je za Novi dan, govoreći o pomoći porodicama lekara preminulih od kovida, da Lekarsku komoru Srbije "treba da bude sramota". "To je organizacija koja bi trebalo da brine o svim lekarima, a posebno o onima koji su dali svoj život tokom epidemije. Plašim se da porodice preminulih lekara nisu dobile adekvatnu pomoć i pored toga što im niko ne može nadomestiti gubitak njihovog voljenog", rekao je on.

Prema rečima reporterke N1, povod za oglašavanje lekara jeste neoglašavanje Lekarske komore Srbije.

Lekarska komora Srbije je, kaže ona, poslala lekarima SMS poruke da ih obavesti da će porodice lekara preminulih od kovida dobiti pomoć od 40.000 dinara i to samo ako se smrt tog člana porodice prijavi u roku od šest meseci. Iz UPK navode da je ovo sramno, jer je najveći broj lekara preminuo 2020. i 2021. godine.

Iz UPK je ranije stigao predlog da se osnuje Fondacija „Nenad Maksimović“.

„To je bio predlog, da bi se obezbedila mogućnost deci preminulih kolega da mogu da ostvare svoje pravo na školovanje, odnosno da se pomogne toj deci da se odškoluju, to bi bio ozbiljan posao i smatrali smo da je potrebno da to uradi Komora, jer je to organizacija koja bi trebalo da brine o svim lekarima, a posebno o onima koji su dali svoj život tokom epidemije“, kaže Panić.

Dodaje da nije bilo ni oglašavanje LKS, niti su se, navodi, „u međuvremenu udostojili bar da pozovu na razgovor ili mogućnost da se vidi da li je to moguće uraditi“.

PROČITAJTE JOŠ

„Zašto je sada to uradila i to sa rokom od šest meseci, gde sve te kolege ne ulaze u mogućnost da ostvare pravo. Svakako tih 40.000 ne bi pomoglo porodicama mnogo, a s druge strane i tih 40.000 im je uskraćeno. Za Komoru nam je odbija 0,8 odsto, to je obaveza, kada uzmete broj zaposlenih lekara – oko 19,5 hiljada, to su zaista veliki novci, komora bi imala na šta da ih potroši kada bi radila ono što zakon nalaže“, kaže Panić.

Ističe da „da je bilo uslova tokom epidemije, sigurno broj preminulih lekara ne bi bio toliki“.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Dr Rade Panić: Cilj ove vlasti je privatizacija zdravstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar