Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Krampovima, lopatama, kamenjem i rukama - tako su aktivisti, pre tačno godinu dana, branili i odbranili Rakitsku reku. Na stotine ekološki osvešćenih ljudi tada je došlo u Rakitu, selo u opštini Babušnica kod Stare planine, da reku odbrani od investitora i onesposobi cevi koje su postavljene zbog izgradnje mini hidroelektrane.

Tog 15. avgusta prošle godine akcija je trajala satima, cevi su bile uporne, pa gole ruke i alat nisu bili dovoljni. Na kraju su stigli agregat, brusilice i bušilice – cevi su probijene, pa se Rakitom zaorio pobednički poklič.

Tada je, prema rečima jednog od vođa pokreta Odbranimo reke stare planine, Aleksandra Jovanovića Ćute, narod rešio da uzme zakon u svoje ruke i sprovede sve ono što je rešenjima već bilo usvojeno. Naime, aktivisti su čekali izvršenje rešenja Ministarstva za zaštitu životne sredine, prema kojem je cevi trebalo da budu izvađenje. To se nije dešavalo, pa su oni postali izvršitelji.

Meštani u Rakiti uklanjaju cevi iz reke Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom proteklih godinu dana bilo je svakakvih pravnih pokušaja da investitor nastavi rad u Rakiti, da se pojedina rešenja koja ga u tome sprečavaju obore. Ipak, aktivisti budno motre i spremni su da ponovo brane Rakitu. Ipak, ono najvažnije što je ostalo kao zaveštanje od pre tačno godinu dana, je ekološka svest i spoznaja da građani mnogo toga mogu ako su ujedinjeni. Nakon okupljanja u Rakiti bilo je brojnih skupova koji su ukazivali na ekološke probleme, na očuvanje vode, zemlje i vazduha.

U centru pažnje bila je borba za očuvanje doline Jadra koju može da ugrozi izgradnja rudnika litijuma u okviru projekta komopanije Rio Tinto.

Vrhunac ekološke borbe desio se ovog aprila kada je bio organizovan veliki „Ekološki ustanak“ ispred Skupštine Srbije, tada se okupilo više od 10.000 ljudi.

Najavljeno je i novo okupljanje i veliki protest 11. septembra u Beogradu. Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta“, biće organizovan u Pionirskom parku, ispred Andrićevog Venca

„Dok se Srbija davi u sopstvenim fekalijama i nestaje u otrovu svetskih rudarskih kompanija, narod u Gornjim Nedeljicama sprema se za odbranu svojih njiva i ognjišta. Pred nama je najveći neprijatelj ikada! Njegovo ime je Rio Tinto. Ovo više nije pitanje ni za struku ni za nauku. Ovo je pitanje osnovnog ljudskog dostojanstva i hrabrosti. Mi jednostavno više nemamo prava da ćutimo. MI više nemamo vremena. Ovo je poslednja prilika da sačuvamo ono što nam je jedino preostalo. To su naše reke, naše šume, naša zemlja i ljudi“, kaže za Nova.rs jedan od vođa pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta.

Jedno je sigurno, zvuci kuke i motike sa Rakite čuju se i posle godinu dana.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar