Aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom" protestvovali su ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu, tražeći puštanje svih uhapšenih tokom nedavnih protesta.

Pošto su svoje zahteve predali u zgradi Vlade Srbije, aktivistkinja Ivana Jelić ih je javno pročitala.

„Združena akcija ‘Krov nad glavom’ zahteva hitno oslobađanje svih političkih zatvorenika, prestanak policijske represije nad građanima i smenu direktora policije i svih policijskih službenika koji su koristili prekomernu silu“, poručila je Jelić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jelić je rekla da je troje njihovih aktivista pušteno, ali da su „u zatvorima ostale desetine naših sugrađana, često onih najsiromašnijih, čija imena i hapšenje nije poznato javnosti“. Ona je navela da traže i odgovornost svih sudija koji su učestvovali u donošenju presuda protiv učesnika nedavnih protesta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetila je da su na demonstracijama hapšeni ljudi koji su  mirno protestovali, ali i oni koji nisu učestovali u protestima, već su se „samo našli na putu režimu“.

„Nijedno preinačenje presude ne može da promeni činjenicu da je policija naše drugove uvodila u zgradu Skupštine Srbije i neke od njih tamo tukla“ naglasila je Jelić.

Jedan od uhapšenih aktivista, Vladimir Mentus, zahvalio se svima koji su pomogli njegovo oslobađanje.

Vladimir Mentus Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ne treba ovde da se zaustavimo, već da idemo do kraja, da budu oslobođeni svi koji su zatvoreni“ istakao je on.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dvadesetak aktivista protestvovalo je ispred zgrade Vlade Srbije. Na ulazu je postavljen veliki transparent „Novac u zdravstvo, ne u policiju“, a okupljeni su nosili i natpise „Lekari, a ne policajci“, „Šta ćete kad ostanete bez suzavca“, „Bolnice, a ne zatvori“ i „Oslobodite ih sve“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare