krizni štab
Krizni štab Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa, zakazana za danas u 10 časova, mogla bi opet da bude poprište sudara dva koncepta kada je u pitanje sprovođenje epidemioloških mera. Politički deo štaba već dugo najavljuje popuštanje mera, dok se politički deo zalaže za popuštanje mera i produžavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Posebno pitanje je i održavanje utakmice fudbalske utakmice između Crvene Zvezde i Milana. 

Na poslednjoj sednici 29. januara Krizni štab je odlučio da do daljeg ne popušta epidemiološke mere, mada je i tada bilo zahteva i najava da bi moglo da dođe do relaksiranje mera i da bi ugostiteljskim objektima moglo da se odobri produženje radnog vremena. Mere koje su trenutno na snazi podrazumevaju da je radno vreme ugostiteljskih objekata do 20 sati.

Kao glavni zagovornik popuštanja mera u javnosti se ističe zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. On je više puta izjavljivao da očekuje da će radno vreme ugostiteljskih objekata biti produženo do 22 sata jer se „već sprovodi vakcinacija i nema dramatičnog skoka u broju zaraženih virusom korona“.  Uz produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 časa, Vesić predlaže i ukidanje zabrane okupljanje više od 30 ljudi u njima, uz obavezu daljeg poštovanja mere po kojoj se jednom gostu tih objekata mora obezbediti prostor od minumum četiri kvadratna metra.

Kao datum kada bi moglo da dođe do relaksiranja mera više puta je navođen Dan državnosti, 15. februara.

Medicinski deo Kriznog štaba je do sada istrajavao u odluci da nema popuštanja i relaksacije radnog vremena za restorane i kafiće.

Jedan od istaknutijih članova medicinskog dela Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je da je epidemiološka kriva zaravnjena na visokom nivou, što znači da nema opuštanja u poštovanju epidemioloških mera.

„Brojke su nam i dalje visoke. Imamo 20 do 25 posto pozitivnih od broja testiranih. Takođe, raste broj prvih pregleda što ukazuje da je virus tu i da je vrlo prisutan. Naše kovid bolnice imaju dosta veliki broj pacijenata“, naveo je Tiodorović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On se osvrnuo i na mogućnost da fudbalska utakmica Crvena Zvezda – Milan 18. februara u okviru Lige Evrope bude odigrana pred navijačima.

U ovom momentu, prema njegovoj oceni, „dopuštanje takve utakmice predstavljalo bi ogroman rizik koji bi mogao da proizvede novi talas zaražavanja“.

„Sigurno da su nam potrebne sportske aktivnosti. Ali, nisam siguran da se može obezbediti u potpunosti poštovanje svih neophodnih mera na stadionu“, naveo je Tiodorović.

Da podsetimo, UEFA je dozvolila odigravanje utakmica pred stadionima koji su publikom popunjeni do 30 odsto kapaciteta, ali je konačna odluka na zemlji domaćinu gde se utakmica održava.

Sem sporta, najave za promenu određenih mera kada je u pitanju prisustvo iz publike, stižu i iz Ministarstva kulture.

Resorna ministaraka Maja Gojković najavila je da će predložiti povećanje broja posetilaca u bioskopima i pozorištima.

„Sadržaji iz kulture su pomereni u večernje sate. Predložiću na novoj sednici Kriznog štaba da se omogući veće prisustvo publike u pozorištima i bioskopima, jer je veliki broj zaposlenih u kulturi u procesu vakcinacije, a u toj grupi su i scenski umetnici koji u pozorištima stvaraju sadržaj“, navela je je Gojković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare