Maja Gojković Foto: Goran Zlatković/MKI

Predložiću na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba da se ustanovama kulture, pozorištima i bioskopima, dozvoli veći broj posetilaca. Nadam se da će biti sluha od stručnog i političkog dela štaba, jer sam uspela kao ministar da obezbedim prioritetni status umetnika za vakcinaciju, rekla je Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja Srbije na onlajn konferenciji povodom 100 dana rada Ministarstva kulture.

Gojkovićeva se predstavljajući rezultate rada Ministarstva kulture na čijem je čelu u proteklih 100 dana najpre osvrnula na pandemiju, rekavši da je pored gubitka ljudskih života koji je nemerljiv, kultura njena najveća žrtva.

#related-news_1

– Kultura je ubijena zato što je zbog oštrih mera koje su svuda u svetu bile uvedene morali da se zatvore bioskopi, pozorišta, kulturne ustanove. Zato je bilo bitno da i ministar kulture uđe u krizni štab i da ostvarimo neku relaksaciju mera, i uspeli smo u tome. Radno vreme ustanova kultre je pomereno za kasnije sate, a na sutrašnjem Kriznom štabu predložiću da se dozvoli više publike u ustanovama kulture. Nadam se da će biti sluha za moje predloge – kazala je ministarka kulture i informisanja.

Maja Gojković na pres konferenciji Foto: MKI

Kao jedan do svojih uspeha navela je i da je ministarstvo već u prvim nedeljama rada uspelo da sa relevantnim sindikatima potpišu sporazum, kolektivne ugovore kojim se obezbeđuje stopostotna zarada onima koji rade u ustanovama kulture, bez obzira na pandemijske posledice i bolovanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar