Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Eventualno produženje jesenjeg raspusta jedna je od ključnih tema na sednici Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje epidemije, ali bi prema najavama pojedinih članova Kriznog štaba moglo da bude reči i o drugim merama za suzbijanje širenja kovida 19.

Ministar prosvete Branko Ružić je pre nekoliko dana, kao jednu od mogućih mera, najavio produženje jesenjeg raspusta.

Rad u školama organizuje se u skladu sa Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada, koji predviđa jesenji raspust za učenike osnovnih škola od 11. do 13. novembra, a prvi radni dan za učenike trebalo bi da bude ponedeljak, 16. novembar 2020. godine.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da bi pik ovog talasa epidemije mogao da se očekuje sredinom novembra  i da je moguće da jesenji raspust za učenike u Srbije bude produžen, odnosno da počne već od narednog ponedeljka i da traje do 15. novembra.

Osim produženja raspusta, mediji su prethodih dana spekulisali da bi moglo da se skrati radno vreme ugostiteljskih objekata, privremeno zatvore bioskopi i pozorišta, kao i vrtići.
Ipak, premijerka Ana Brnabić rekla je u sredu da se trenutno ne planira pooštravanje mera, kao i da bi bilo pogresno da se sada zatvore škole.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodrović rekao je juče da je, kada broj novozaraženih pređe 2.000, što se u Srbiji dogodilo, jedina efikasna mera zatvaranje svih ugostiteljskih objekata posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi.

U Srbiji je broj novozaraženih korona virusom u sredu prvi put od početka pandemije za 24 sata prešao 2.000. Zabeleženo je 2.412 novih slučajeva, na testiranih 12.617 osoba, a u četvrtak je potvrđeno 2.181 novih slučajeva na testiranih 12.480.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare