Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa počeo je sednicu na kojoj bi trebalo da se razmatra mogućnost produženje malog jesenjeg raspusta koji počinje u sredu 11. novembra i traje do nedelje, 15. novembra. Jedna od ideja je da raspust počne već od ponedeljka i tako traje celu nedelju. 

Više od dve hiljade zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou i to dva dana za redom pokazuju značajno pogoršanje epidemiološke situacije, pa se postavlja pitanje uvođenja eventualnih novih mera.

Međutim, prema dosadašnjim najavama, najizvesnije je da bi to moglo da bude produženje raspusta, jer su tu mogućnosti navodili i sam ministar prosvete Branko Ružić, kao i pojedini članovi Kriznog štaba.

Ministar prosvete je naveo da će se na Kriznom štabu razmatrati da li bi takva eventualna odluka pomogla u sprečavanju širenja koronavirusa, kao i da li postoji potreba da se rad u osnovnim i srednjim školama drugačije organizuje zbog pogoršanja trenutne epidemiološke situacije.

Rad u školama organizuje se u skladu sa Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada, koji predviđa jesenji raspust za učenike osnovnih škola od 11. do 13. novembra, a prvi radni dan za učenike trebalo bi da bude ponedeljak, 16. novembar 2020. godine.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da bi pik ovog talasa epidemije mogao da se očekuje sredinom novembra  i da je moguće da jesenji raspust za učenike u Srbije bude produžen, odnosno da počne već od narednog ponedeljka i da traje do 15. novembra.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sličnog mišljanja je i njegov kolega iz Kriznog štaba Predrag Kon, koji je ocenio da je sistem napravljen tako da škole ne moraju da se isključuju, ali da ima smisla dati duži „predah“, kada je već planiran jesenji raspust.

Međutim, ni Tiodorović ni Kon nisu precizirali da li bi moglo da dođe do nekih drugih restriktivnih mera po uzoru na neke evropske zemlje.

Tiodorović je tako ocenio da trenutno u Srbiji nema razloga niti opravdanja za uvođenje policijskog časa ili vanrednog stanja. Sam Tiodorović je, ranijih nedelja, priznao da je predlagao eventualnu mogućnost uvođenja PCR testova za ulazak u Srbiju, ali takva mera nije usvojena.

On smatra da bi efikasna mera bila zatvaranje svih ugostiteljskih objekata posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi.

Inače, izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje je juče usvojila Vlada Srbije, biće omogućeno da, pored sanitarne, nošenje maski kontrolišu i komunalna inspekcija i komunalna milicija.

„Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija“, ističe se u saopštenju Vlade.

Usvajanjem zakonskih izmena u Skupštini Srbije, što se očekuje 10. novembra, stvoriće se pravni osnov za izricanje prekršajnih kazni od 5.000 dinara za nenošenje maski.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare