Foto: Arhiva

Niko nas više ne poziva u Italiju u šoping, ali se čini da nam ne bi ni branili. Otvoreni su vrtići, škole, fakulteti, stadioni, klubovi, fabrike, aerodromi, granice ka pojedinim zemljama. Istovremeno, stižu zbunjujuće informacije o konstatnom broju otkrivenih novozaraženih, povećanju broja obolelih na respiratorima. Plašimo se drugog epidemijskog talasa, a istovremeno decu šaljemo na odložene rekreativne nastave. Pravimo se da je sve u redu, a nije. A oni u koje upiremo oči iščekujući tačan odgovor, članovi Vladinog kriznog štaba - govore različito i sve nas sluđuju.

Biće drugog talasa zaraze koronavirusom, i ne treba da se opuštamo. Drugi talas će biti blaži od prvog. Ne očekuje se drugi talas zaraze… Potom: Raste broj zaraženenih u domovima za stare. Hapse se neodgovorni direktori. Štite se najstariji. Pa se naprasno otvaraju širom vrata za posetioce staračkih domova.

Dalje: Imamo nova žarišta. Istovremeno: Nemamo nova žarišta:Dok epidemiolog dr Predrag Kon ukazuje na opasnost drugog talasa zaraze i novootkrivena žarišta, direktorka Instituta „Batut“, Verica Jovanović ocenila da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna i da studentski dom i vrtić u Beogradu u kojima je registrovana infekcija nisu nova žarišta, već pojedinačni slučajevi pod strogim nadzorom.

Stručnjaci od kojih treba da dobijemo konkretan odgovor, pre svega članovi Kriznog štaba, ali i ostali epidemiolozi, infektorlozi i virusolozi – šta nas očekuje, šta da radimo, kako da se zaštitimo, hoće li biti drugog talasa zaraze, smemo li decu da pustimo na rekreativnu, svojim odgovorima još više nas zbunjuju.

Nagli porast zaraženih, ali sve pod kontrolom

Za nedelju dana udesetostručen je broj zaraženih u Novom Pazaru. Istog dana, iz istog grada, stiže informacija da je u Novom Pazaru epidemiološka situacija pod kontrolom.

Zbunjujuće informacije koje nam stižu i od članova Kriznog štaba, ponovo unosi nesigurnost  u svakodnevicu običnog čoveka.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da ga brine što je doneta odluka da se kontakti ne testiraju. Istakao je da „drugi talas ne može da počne dok se ne završi prvi“.

„U poznu jesen možemo da očekujemo drugi talas ili ranu zimu, nećemo moći kao u martu i aprilu. Mnogo više zavisiće od samih građana, život mora da se odvija, pogotovo radne organizacije, država to ne bi mogla da podnese, pojedinci će morati u najvećoj meri da uzmu odgovornost za svoje odluke”, rekao je Radovanović za N1.

„Nama je u toku prvi talas, ta izlazna kriva počela je u drugoj polovini aprila, ali od početka maja to stagnira“, kaže on.

Za oscilaciju broja novoobolelih, navodi nekoliko razloga.

„To je usledilo kada su mere popustile, kada smo se relaksirali, možda su se i sami građani previše opustili, ali mora da se prizna da su dobijali kontradiktorne izjave od kriznog štaba“, istakao je Radovanović i dodao da je situacija  objektivno  – rovita.

Zoran Radovanović / Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

 

Situacija sve više liči na stari vic: Takmičar je osvojio odlično drugo mesto.

A u trci ih je bilo – dvoje.

Zaraženi uoči mature

Upravo je zvanično potvrđeno i da je u beogradskoj osnovnoj školi jedno dete pozitivno na koronavirus. Ovo je ustanovljeno nakon što je dete prisustvovalo časovima pripremne nastave za polaganje završnog ispita.

„Jedan učenik i njegova majka pozitivni su na korona virus. Što se tiče prijemnog ispita, on će biti održan 17. juna, a trenutno se ispituju svi kontakti koje je zaraženi učenik imao“, kratko je prokomentarisala direktorka Osnovne škole „Vladimir Rolović“ Marija Čekanović.

Korona je ušla i u studentske domove, koji su u maju otvorili vrata svojim stanarima.

Dr Mila Paunić, epidemiolog Studentske poliklinike je istakla da je trenutno, među studentima, četiri potvrđena slučaja koronavirusa u domovima i četiri kod studenata u privatnom smeštaju.

„Kada je reč o studentskiim domovima, u domu na Karaburmi imamo aktuelno inficirano tri studenta i 12 u izolaciji zbog kontakata u ovom domu“, navela je dr Mila Paunić za NOVA S.

U Studentskom domu „4. april“, kako navodi, već je rešena „mini epidemija“.

„Na fakultetu se studenti i mladi više druže i sasvim je očekivano da ćemo imati još infekcija“, navela je epidemiolog Studentske poliklinike.

Prema njenim rečima, studenti koji su pozitivni na koronavirus došli su iz nekoliko različitih gradova – Niša, Smedereva, Leskovca, Novog Pazara – gradova gde su u toku lokalne epidemije.

„Možda smo malo prerano krenuli sa fakultetima, čini mi se da smo bili hrabri i prerano krenuli“, ocenila je dr Paunić.

Korona u vrtićima i fabrikama

Četiri spremačice u vrtiću „Zvončica“ na Zvezdari pozitivne su na virus korona, obelodanjeno je u ponedeljak, 8. juna iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

„Po dobijanju pozitivnih rezultata, Predškolska ustanova „Zvezdara” se odmah obratila Gradskom zavodu za javno zdravlje za dalja uputstva i potvrđeno je da je potrebno dezinfikovati sve prostorije vrtića, a da zaraženi i njihovi kontakti budu u izolaciji 14 dana, bez obzira na rezultat testa“, stoji u saopštenju ovog sekretarijata.

Foto: Shutterstock

Fabrike širom Srbije bile su na udaru korone tokom celog vanrednog stanja, a i po njegovom ukidanju.

Poslednja informacija odnosi se na kompaniju „Simpo“ u Vranju koja upošljava više od 1.600 radnika. Nekolicina zaraženih, koliko ih za sada ima, vrlo brzo može da naraste na znatno veći broj.

Najveća enigma 

Najveću pažnju javnosti izazvalo je naglo ozdravljenje više od 4.000 ljudi za samo jedan dan. Naime, na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja posevećenom koronavirusu covid19.rs, u petak, 5. juna, objavljeno je da je broj izlečenih u Srbiji 6.931, dok dan kasnije taj broj iznosio 11. 056. Preko noći se, tako, izlečilo  4.125 ljudi.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević tim povodom izjavila je da nema nikakvih izvanprofesionalnih, odnosno nemedicinskih razloga za to.

Darija Kisić Foto: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Razlog je, kaže doktorka Kisić Tepavčević, nova reklasifikacija pozitivih na virus.

Ona kaže da je u petak na Kriznom štabu doneta odluka da se dosadašnji „strog“ pristup nadzora nad Kovid19 –  „relaksira“.

Naime, na sednici Kriznog štaba je odlučeno da je kod asimptomatskih pacijenata dovoljan jedan negativan PCR test, umesto dosadašnjih dva, da bi se osoba smatrala zdravom, kao i da je vreme praćenja toka bolesti, kod tih pacijenata, skraćeno.

To praktično znači da se sada podrazumeva da osobe kod kojih se utvrdi prisustvo virusa, a nemaju znakove bolesti, nakon kliničkog pregleda idu u kućnu izolaciju, a ne u privremenu bolnicu.

U kućnoj izolaciji, potom, ostaju 14 dana, a ako do tada ne razviju nijedan simptom bolesti, rade PCR test i ako su negativne označavaju se kao – zdrave.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare