Podeli:
Foto:Shutterstock

Posete u gerontološkim centrima i domovima za stare na teritoriji Srbije,  koje su bile zabranjene zbog epidemije korona virusa, od danas, 9. juna ponovo su dozvoljene, nakon odluke Kriznog štaba za zdravstvo, saopštilo je MInistarstvo rada. Posete će morati da se odvijaju po novim pravilima, a jedno od njih podrazumeva obavezno nošenje vizira za posetioce.

Ministastvo rada usvojilo je Instrukciju o načinu rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacija socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih prilikom organizovanja poseta korisnicima na smeštaju.

“Posete korisnicima moraju biti unaprede dogovorene i zakazane. Mogu serealizovati svakim danom, u povoljnim vremenskim uslovima, što znači da temperatura mora da bude iznad 18 stepeni, bez kiše i vetra, u periodu od 10 do 18 časova, u okviru dvorišta ustanove, ili organizacije”, navodi se u Instrukciji Ministarstva rada .

Korisnik može imati posete dva puta sedmično, a u zavisnosti od njegove želje i zdravstvenog stanja, može trajati najduže 15 minuta po poseti.

Na ulasku u dvorište ustanove posetiocima će se proveravati temperatura i drugi simptomi bolesti Covid 19.

“Osobama koje imaju neke simptome ulaz je zabranjen, dok ostali na ulazu u dvorište obavezno moraju da dezinfikuju ruke, obuću (dezobarijera), a tokom trajanja posete i korisnik i posetilac moraju nositi zaštitne maske. Posetila, takođe, obavezno mora imati i vizir i držati se propisane distance od korisnika od najmanje dva metra”, propisano je u Instrukciji.

Obaveza zaposlenih jeste da posetioce i korisnike dovode do mesta posete i nazad, kao i da budu prisutni tokom trajanja posete (koristeći zaštitnu opremu) u cilju sprečavanja direktnog kontakta (dodirivanje, grljenje, pozdravljanje) korisnika i posetioca, navodi se u saopštenju ministarstva.

“Posetioci ne mogu da se kreću po ustanovi već isključivo da budu samo na mestu koje je unapred određeno za posetu, u okviru dvorišta, gde je obezbeđen prostor za sedenje za najviše tri osobe – korisnik i najviše dva lica koja dolaze u posetu. Mesto za posete obavezno mora biti dezinfikovano i pre i nakon realizovane posete”, propisuje resorno ministarstvo.

Ukoliko ustanova raspolaže sa više ulaza u dvorište, neophodno je odrediti samo jedan ulaz za lica koja dolaze u posetu, u cilju nadzora i provere stanja svih potencijalnih posetilaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar